Onbegrip bij politie over strafrechtelijke beslissingen

"In de beleving van politiemensen staan zij (..) dichter bij de burger dan de rechterlijke macht die door een juridische, meer zakelijke bril naar strafzaken kijk."Beeld ANP XTRA

Politiemensen zijn vaak ontevreden over hoe zaken die zij hebben behandeld in het strafrechtelijk vervolg worden beoordeeld.
Ze begrijpen bijvoorbeeld niet waarom iemand wordt vrijgelaten uit de voorlopige hechtenis, terwijl diegene in de wijk bekend is vanwege misdragingen. Ook vinden ze dat het Openbaar Ministerie (OM) en de rechters te hoge eisen stellen aan het bewijs, omdat men vaak op basis van 'straatkennis' al precies denkt te 'weten' hoe het zit. Bovendien vinden politie-ambtenaren de straffen die een rechter oplegt vaak te laag. Vooral veelplegers en criminele jongeren mogen van hen vaker en langer van de straat worden gehaald.

Perdiep Ramesar

Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde onderzoek 'Politiemensen over het strafrecht' van de onderzoekers Jelle Kort, Masha Fedorova en Jan Terpstra van de sectie Strafrecht en Criminologie van de Radboud Universiteit in Nijmegen, dat in opdracht van het programma Politie & Wetenschap is uitgevoerd. Het onderzoek is te vinden via de website van Politie & Wetenschap.

Het onbegrip over beslissingen van de rechterlijke macht kan volgens de onderzoekers worden verminderd door er meer met de politiemensen over te praten. "Meer uitleg kan in de toekomst leiden tot betere politiedossiers en een beter functionerende strafrechtsketen", zegt onderzoeker Jelle Kort.

Verschillen in focus
"Politiemensen willen overlast en criminaliteit bestrijden en de burger beschermen", zegt onderzoeker Jelle Kort. Ze zijn gericht op de slachtoffers en het zichtbaar bevestigen van normen. Het OM en de rechters lijken sterker gericht op de rechten van de verdachte en op resocialisatie van daders. Logisch, aldus de onderzoekers, want Nederland is een rechtsstaat. En ook daders moeten in principe terug kunnen keren in de samenleving.

De nationale politie en het OM herkennen het beeld uit het onderzoek. "In de beleving van politiemensen staan zij (..) dichter bij de burger dan de rechterlijke macht die door een juridische, meer zakelijke bril naar strafzaken kijk", aldus de politie en het OM in een gezamenlijke reactie. Volgens beide partijen zijn ze al bezig om zaken beter te evalueren en meer wederzijds begrip te kweken. Dat doen ze bijvoorbeeld door het terugdringen van onnodige administratie, de verbetering van de terugkoppeling over de afloop van zaken door het OM naar de politie en het verhogen van de kwaliteit van het dossier dat uiteindelijk naar de rechter gaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden