Onbegrijpelijke documenten voor de leek, puur goud voor de kenner

JONATHAN PLOEG EN JAN KRUIDHOF en REDACTIE INTERNET

Klokkenluidersplatform WikiLeaks zegt het simpel: de gelekte informatie gaat over de digitale spionagepraktijken van de CIA. Maar één klik op de link 'Documents' en er openbaart zich een ellenlange lijst bestaande uit miljoenen regels aan programmeercode, aanvullende details, vergadernotities en vooral heel veel andere links. Onbegrijpelijk voor de leek, puur goud voor de kenner.

Neem de navigatiepagina die WikiLeaks heeft samengesteld om alle informatie te ordenen. Daarop wordt onderscheid gemaakt tussen de betrokken onderdelen van de CIA, de projecten waaraan wordt gewerkt, de systemen die kunnen worden gehackt én het 'gereedschap' dat daarbij wordt gebruikt. Een overmatig technische routekaart voor partijen die de Amerikaanse spionagemethoden willen bestuderen en implementeren.

Wie de informatie grondiger doorneemt, komt een hoop jongensachtig taalgebruik tegen, een vorm van joligheid die in programmeurskringen vaak voorkomt. Naast onderlinge plagerijen wordt verwezen naar computerspellen en komen codenamen voorbij die verwijzen naar Harry Potter en Pokémon. Er staan ook speelse opdrachten tussen. Zo moet iemand zwakke plekken in Windows benutten om als gewone computergebruiker de status van beheerder te veroveren.

Nog een voorbeeld. De software van het Amerikaanse internetbeveiligingsbedrijf Comodo wordt a gigantic pain in the ass genoemd, omdat hij het oppikt wat indringers op een computer proberen te doen. Maar er is een 'magisch plekje' waar Comodo geen zicht op heeft: de prullenbak. Een indringer kan daar wel ongemerkt een virus achterlaten, wordt honend opgemerkt. "Versie 6.X pikt ook veel minder op", wordt elders over Comodo geschreven. "Veel plezier ermee!"

De CIA-medewerkers worden aangespoord om hun hackers-kennis goed te documenteren, zodat ook als ze een ongeluk krijgen hun collega's kunnen blijven profiteren. Er is overigens geen bewijs dat zij die kennis daadwerkelijk hebben toegepast om eigen burgers te bespioneren. De documenten suggereren wel dat de dienst de softwarezwaktes bij apparaten als telefoons en televisies bewust achterhoudt, om spioneren makkelijker te houden.

Uit de informatie blijkt dat WikiLeaks ervoor kiest een aantal dingen niet te publiceren. Zo zijn veel e-mailadressen, telefoonnummers en IP-adressen (unieke adressen van computers) onherkenbaar gemaakt.

Ook zijn de programma's die de CIA gebruikte om in te breken niet vrijgegeven, maar er wordt gesuggereerd dat WikiLeaks hier wel de beschikking over heeft.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden