'Onbegrijpelijk dat de koning niet eens een krans legt'

null Beeld epa
Beeld epa

Surinaamse organisaties in Nederland zijn teleurgesteld over het uitblijven van excuses voor het Nederlandse slavernijverleden. Ook het feit dat koning Willem Alexander zelf geen krans heeft gelegd, is niet in goede aarde gevallen, zo schrijft de Surinaamse nieuwssite dWT Online.

redactie

Voorzitter Edwin Campbell van het Nederlands instituut Nederlands slavernij en erfenis had zeker verwacht dat er excuses zouden komen. Roy Ho Ten Soeng, voorzitter van het Surinaams Inspraak Orgaan (SIO), is teleurgesteld. Voor hem is het onbegrijpelijk dat de koning en koningin naar zo'n belangrijke bijeenkomst komen en niet eens een krans leggen, aldus dWT Online.

Excuus
Ook Barryl Biekman van het Landelijk Platform Slavernijverleden is diep teleurgesteld. Ze had op zijn minst een kranslegging door de koning verwacht en 'minimaal excuses' van de Nederlandse regering. PvdA-politicus Owen Venloo heeft volgens dWT Online ook geen waardering voor de 'diepe spijt en berouw' die is uitgesproken. Dit is immers een herhaling van wat al enkele jaren wordt gezegd.

Toch blijven de Surinamers in Nederland voorstander van excuses, zeggen Biekman en Venloo. Er moet eenheid onder de Surinamers in Nederland komen en er moeten landelijk activiteiten worden georganiseerd om excuses af te dwingen. Verder zijn de blikken gericht op de ChristenUnie, die heeft aangekondigd een debat in De Tweede Kamer te willen hebben over het slavernijdossier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden