Onbegrepen in boze wereld

Laatst kreeg ik een briefje van UCI-voorzitter Verbruggen. Er zat een knipsel bij uit een andere krant dan Trouw. Het ging om een hematocrietgevalletje van een Italiaanse wielrenner. Een bevoegd persoon had geroepen dat hij schuldig was en dat stond dan weer tussen aanhalingstekens in de kop. Later bleek dat de kwestie iets genuanceerder in elkaar stak. Zou de betreffende krant dat even opvallend hebben gemeld? zo vroeg Verbruggen zich af. Ik kan net als hij het antwoord wel raden.

Johan Woldendorp

Verbruggen ontmoet op zijn pad veel vijanden die er waarschijnlijk niet eens zijn. De wielervoorman voelt zich alleen en onbegrepen in een boze wereld en maakt daarbij de klassieke fout de boodschapper een groot deel van de schuld in de schoenen te schuiven. Die boodschapper becommentarieert, maar bedenkt het nieuws nooit zelf.

Verbruggen kon in 1997 zelfs op bijval rekenen toen hij zich sterk maakte voor het opsporen en uitbannen van Epo. Wanneer bij een wielrenner een te hoge bloedwaarde wordt gemeten, melden we keurig dat het om een gezondheidsonderzoek gaat, dat het startverbod puur om medische redenen is opgelegd en dat er van dopegebruik vooralsnog geen sprake is. Maar in de publieke opinie is het doping. Daar helpt geen lieve moedertje aan.

Afspraken met ploegartsen ten spijt, is de UCI in de bestrijding van het kwaad geen stap verder gekomen. Het imago wordt nog steeds bezoedeld. Veel wielerploegen blijken daarom aan de rennerscontracten een clausule te hebben toegevoegd: een te hoog hematocrietgehalte is al een reden voor ontslag. En ook ploegleiders laten zich doldraaien in die carrousel van goedkope verdachtmakingen. Wanneer Hein Verbruggen het Belgische blad Humo leest, 'hoort' hij ploegleider Lefevere reageren op een uitlating van zijn collega Planckaert, dat Mapei een geldig excuus heeft als een renner door het slapen in een hogedruktent een te hoge 'hematocriet' heeft. Lefevere: ,,Planckaert moet voor eigen deur vegen. Die heeft een renner aangetrokken die bij Farm Frites na een gezondheidscontrole is ontslagen.''

Met zijn goede bedoelingen raakt Verbruggen steeds verder van huis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden