Onaantastbaren stellen politie voor probleem

Geen antwoord op bendes die denken boven de wet te staan

INTERVIEW | PERDIEP RAMESAR

Jongeren, volwassenen of hele gezinnen die een wijk terroriseren, die buurtbewoners intimideren en denken boven de wet te staan: politie en gemeente zijn niet goed voorbereid op de aanpak van deze zogeheten onaantastbaren. Dat zegt lector Marnix Eysink Smeets, die onderzoek doet naar dit fenomeen.

Sommige Nederlandse overheidsinstanties lijken op callcenters als het gaat om de aanpak van overlast door 'onaantastbaren' in de wijk, vindt Eysink Smeets. Eenvoudige problemen lossen ze snel op, net als in callcenters, maar als het moeilijk wordt, zijn ze radeloos.

Eysink Smeets schreef als lector 'Public Reassurance' aan de Hogeschool InHolland en voorzitter van de Landelijke Expertisegroep Veiligheidspercepties (LEV) een rapport over de impact van deze groep.

"Deze onaantastbaren vormen een complex probleem waar sommige grote organisaties als politie en gemeente niet op zijn voorbereid", zegt Eysink Smeets. In een aantal Nederlandse gemeenten terroriseren zij de buurt op zo'n manier dat de bewoners niets durven te ondernemen. Een voorbeeld van zo'n jeugdgroep is de beruchte 'Bende van de Delftselaan' in de Haagse Schilderswijk, waar Trouw eerder een serie over publiceerde. Die criminele jeugdgroep hield de buurt jaren in de greep. Tot de harde kern afgelopen maanden werd opgepakt, waande die zich onaantastbaar.

"Maar niet alleen bewoners zitten in dat web van angst, ook overheidsfunctionarissen die zich met deze lieden bezighouden. Zij durven de confrontatie met de onaantastbaren niet aan, omdat ze bang zijn voor eventuele repercussies. Of omdat ze bang zijn voor interne problemen. Ze vrezen missers te maken met alle gevolgen voor hun werk.

"Zo trekken sommige politiemensen minder snel hun wapen wanneer het nodig is, blijkt uit onderzoek, omdat ze na een schietincident zo veel formulieren moeten invullen en vragen van de leiding beantwoorden. Ook managers of bestuurders steken soms hun kop in het zand als het gaat om de aanpak van deze groep."

Het is ook 'razend moeilijk', zegt de lector. "Bij zo'n groep, gezin of individu concentreren zich meerdere problemen waar niet direct een pasklare oplossing voor klaarligt. Dat is lastig als een gemeenteraad, college van b en w of een korpsleiding in de nek hijgt met moeilijke vragen, of om concrete resultaten roept.

"Zo zei een politiechef dat als hij moet kiezen tussen een beroving van een oud vrouwtje of een grote alcoholcontrole, hij toch voor dat laatste kiest. Simpelweg omdat hij meer strepen scoort met die alcoholcontrole, terwijl hij echt liever dat oude vrouwtje zou helpen.

"De politieman doet dat niet zomaar. Dat komt door de cultuur en mentaliteit binnen een korps. De aanpak van onaantastbaren vereist daarom een mentaliteitsverandering. We moeten niet wachten tot het probleem in het gezicht explodeert, zoals in Gouda en Utrecht."

Eysink Smeets vindt dat de onaantastbaren niet meer alleen een veiligheidskwestie vormen, maar ook een 'moreel probleem'. Het gaat niet slechts om één delict, maar om een fenomeen, zegt hij. "Deze groepen brengen op bepaalde plekken het functioneren van de rechtsstaat in gevaar. Maar ik geloof wel dat her en der mensen wakker worden en dat het tij gaat keren. Er is meer aandacht voor het probleem.

"Bovendien is het echt niet zo dat Nederland onveilig is. We leven in een zeer veilig land. De onaantastbaren vormen wat vlekjes op de kaart. Maar als de bazen voor creatieve, onconventionele oplossingen kiezen en een lange adem hebben, worden ook die vlekjes schoongeveegd."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden