(On)vrijwilligerswerk 2

Had ik toch bijna weer pardoes onbedoeld iemands levenstandaard verhoogd! Ennog beter dan de vorige keer zelfs, dit keer was het niet alleen mijn telefoonmaar ook mijn fotocamera die onvrijwillig van eigenaar dreigde te wisselen.

Gelukkig heeft een oplettende omstander de kleine boef bij de kladden gegrepen, waarop mijn telefoon uit zijn zak viel en mijn camera diens aanwezigheid verraadde door een grote ontsierende bult in zijn broekzak te vormen. ‘Ik was het niet, het was iemand anders!’ verdedigde hij zichzelf. Duale aan de hele situatie was dat wij op het moment van het delict een Charity Dinner hielden voor ons project.

De jeugdige delinquent was ongeveer een jaar of 10! Hij hing die avond al een tijdje rond bij onze winkel. Ik hield onze spulletjes goed in de gaten, ik dacht geleerd te hebben van de vorige keer dat mijn telefoon gestolen werd. Doch toen de buurman voor opschudding zorgde en mij afleidde greep de kleine man zijn kans en dus mijn elektronica. Doch zonder succes. Daar stond ie dan, de kleine ontvreemder, bij de kladden gegrepen en omringd door boze westerse mensen die hem vertelden dat stelen niet aardig is. Ik was een beetje boos natuurlijk, maar toch kun je het zo’n kereltje niet heel erg kwalijk nemen. This is Cambodia.

We hebben hem uitgelegd dat wij hier zijn voor het goede doel, om mensen te helpen. Maar of ie dat begrepen heeft weet ik niet. En of het hem überhaupt wat kan schelen? Hij heeft zijn excuses aangeboden en de hele situatie was gênant genoeg om voorlopig uit onze buurt te blijven denk ik. Maar er zullen waarschijnlijk nog genoeg onoplettende toeristen zijn met flitsende nieuwe camera’s en aanlokkelijke mobieltjes die deze jongen aan een inkomen gaan helpen.

Dus mensen; als je naar Cambodja gaat sluit een goede reisverzekering af en maak back-ups van je foto’s! Dan valt het leed te overzien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden