Recensie

‘On the Basis of Sex’ over Ruth Bader Ginsberg is braaf maar de moeite waard

Felicity Jones als Ruth Bader Ginsburg in On the Basis of Sex.
 Beeld -
Felicity Jones als Ruth Bader Ginsburg in On the Basis of Sex.Beeld -

On the Basis of Sex
Regie: Mimi Leder
Met Felicity Jones, Arnie Hammer, Justin Theroux, Sam Waterston.
★★★☆☆

In een zee van donkere pakken met dassen duikt ineens een blauw uitwaaierende jurk op, kousen-met-naad eronder. Het is 1956 en Ruth Bader Ginsberg valt nogal uit de toon op Harvard University waar ze aan haar rechtenstudie begint. De nieuwe lichting wordt welkom geheten door de decaan die consequent spreekt van de ‘Harvard-man’. Van de handvol vrouwelijke studenten wil hij weten hoe het zo komt dat zij de plaats innemen van een man.

Dat er sindsdien veel is veranderd in man-vrouwverhoudingen, is mede te danken aan mensen als Bader Ginsberg. ‘On the Basis of Sex’ kijkt terug op de loopbaan van de juriste die haar werkzame leven heeft gewijd aan het rechttrekken van wat er juridisch scheef zit tussen vrouwen en mannen.

Felicity Jones is prima als de ernstige studente die, jong getrouwd en moeder geworden, met moeite haar weg vindt in een professionele wereld waar vooral mannen schouderklopjes krijgen. Bijzonder dat haar man en vakgenoot Martin Ginsberg (Arnie Hammer, de blonde exoot in ‘Call Me by Your Name’) zo vanzelfsprekend haar verontwaardiging over een ongelijke samenleving deelt. En de kok in huis wordt.

Cultfiguur

Onder leiding van regisseuse Mimi Leder (‘Deep Impact’, ‘ER’) resulteert dat in een wat braaf gemaakte film met niet al te uitgewerkte personages, die vooral het historische belang van die carrière onderstreept. Toch is de film het bekijken waard, al is het maar om te zien hoe de advocate groeit in haar denken over recht en rechtspraak.

Zo werd ze in eigen land een icoon en zelfs cultfiguur. De recente documentaire ‘RBG’ portretteerde de juriste, die onder president Clinton toetrad tot het hooggerechtshof, als een baken van emancipatoire onverzettelijkheid, een sociaal symbool dat menig hipster T-shirt siert. Dat de nu 85-jarige rechter zich liet filmen in de sportschool waar ze haar push-ups doet, draagt bij aan haar heldinnenstatus.

‘On the Basis of Sex’ ontbeert misschien de vlotte humor van die film, maar laat wel mooi zien hoe de kleine Joodse New Yorkse die opgroeide met debat zich vastbeet in de letter van de wet, terwijl de wereld om haar heen snel veranderde. Haar studenten zijn assertieve meiden in minirok. Haar tienerdochter spijbelt van school om naar een bijeenkomst te gaan van feministe Gloria Steinem.

Die verschuivingen vormen de bouwstenen voor de pleidooien waarmee ze vanaf de jaren zeventig een serie zaken op zich nam om het discriminerende effect van ogenschijnlijk neutrale wetten aan te tonen. Een rechter kan niet met alle winden meewaaien, maar zou zich wel moeten laten leiden door het klimaat van een tijdperk, dat werd Ruth Bader Ginsbergs motto.

Filmrecensies

Elke week worden de nieuwste films besproken door onze recensenten. U leest de recensies hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden