(ON)KRUIDEN Gebloemde voorjaarssalades

In mijn collectie kookboeken komen een paar boekjes voor die ik in deze tijd van het jaar vaak inkijk. Bloemen op 't bord van Greet Buchner en Liefdesappels, rozeblaadjes en viooltjessap van Netty Engels-Geurts. Het gaat om eetbare bloemen, iets waarvan veel mensen eerst even griezelen, maar u eet toch ook bloemkool?

HERMY BROUWER

Overigens zijn niet alle bloemen eetbaar dus je moet er een beetje studie van maken. De meesten groeien gewoon als onkruid in de tuin of het vrije veld. Ik noem er een paar: madeliefjes, boragebloempjes, goudsbloemen, klavertje-vier, lavendel, lievevrouwebedstro, oostindische kers, paardebloemen en zoals uit de titel al blijkt rozeblaadjes en viooltjes. Ook heel bekend is de vlierbloesem die in deze tijd geurt en waarvan zulke heerlijke beignets en siroop is te maken.

Een heel gemakkelijke verwerking is in salades. Je hebt maar een paar bloemetjes nodig en het resultaat is zeer verrassend, echt een onderwerp van gesprek aan tafel. De hemelsblauwe boragebloempjes worden zelfs commercieel gekweekt en verkocht aan sterrenrestaurants! Bij de viooltjes moet u denken aan die kleine bosviooltjes, die zich bij honderden uitzaaien en jaarlijks terugkomen op al die plekjes in de tuin die ze zelf, heel eigenwijs, uitkiezen.

Salade met oostindische kers

100 gram gemengde salade (van de groentenman) 4-8 kleine, groene O.I.kers blaadjes 4-8 bloemen van O.I.kers 2 voorjaarsuitjes

royaal gemengde kruiden (bijv. kervel, bieslook, dragon, venkel) vinaigrette van olie, azijn, zout en peper (zie toelichting)

De smaak van zowel het groene blad als de bloemen van O.I.kers is een beetje peperig, vandaar de naam 'kers' net als in tuinkers. De bloemen en kruiden vlak voor de maaltijd plukken en alles zo vers mogelijk opdienen. Blad en bloemen in kleine stukjes scheuren, voorjaarsuitjes met zoveel mogelijk fris groen in ringetjes snijden, kruiden fijnhakken, bieslook in stukjes knippen, alles losjes door elkaar husselen.

Besprenkelen met een echt lekkere vinaigrette van een goede saladeolie zoals noten-, kruiden- of olijfolie met eveneens een geurige azijn (wijn-, kruiden- of balsamico-azijn), de aanschaf van dergelijke producten is de moeite waard! Roer of schud 2 lepels azijn met 4-6 lepels olie, voeg zout en vers gemalen peper toe en eventueel een likje mosterd (proeven).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden