(On)gezonde speculaas (2)

Ingrediënten voor traditionele speculaasjes: 150 g boter; 200 g bloem plus 5 g bakpoeder, gezeefd; 125 g bruine basterdsuiker, 3 g zout; 1 eetlepel melk; 10-15 g speculaaskruiden, rijstebloem. Desgewenst: 50-100 g amandelsnippers en/of wat gehalveerde, gepelde amandelen

Zoals vorige week beloofd de werkwijze voor ouderwets lekkere speculaasjes, zonder gezondheidsclaims. Je moet er gewoon geen pond van naarbinnen werken, al zijn ze nog zo lekker. Ook van zoveel 'gezonde' koekjes met kokosbloemsuiker, kokosolie en roze Himalayazout krijg je ongezonde hoeveelheden suikers, vetten en zout binnen. Een koekje is een min of meer feestelijke traktatie en niet bedoeld om als (calorierijke) maaltijd te dienen.

Dit traditionele recept komt uit een al even traditionele bron: Elseviers Culinaire Encyclopedie (5de druk, 1974). Snijd met twee messen de boter door het bloem-en-bakpoedermengsel. Voeg er de basterdsuiker, het zout, de melk, speculaaskruiden (en desgewenst gesnipperde amandelen) aan toe en kneed dit alles snel tot een glad deeg. Dek het deeg af en leg het tot de volgende dag in de koelkast.

Bestuif een speculaasplank met (rijste)bloem, druk het deeg met zachte hand in de vormpjes. Snijd met een groot mes waarmee u horizontaal over het oppervlak van de speculaasplank gaat, het overtollige deeg weg. Klop de speculaasjes uit de plank op een met bloem bestoven werkvlak en druk er desgewenst een paar gehalveerde amandelen in. Leg de speculaasjes op een met boter ingevette bakplaat en bak ze in een matig warme oven in 15-20 minuten gaar.

Topbanketbakker Cees Holtkamp maakt een deeg van 225 g boter, 300 g gele basterdsuiker, 5 g zout, 50 g karnemelk, 500 g Zeeuwse bloem, 20 g bakpoeder en 30 g speculaaskruiden. Hij laat het 1-2 dagen rijpen en bakt zijn speculaasjes 30 minuten in een tot 150 ¿C verhitte oven. De karnemelk maakt de speculaasjes nog brosser dan bros.

Wat de speculaaskruiden betreft: gooi zakjes met gemalen mengsels die al enige tijd in uw keukenkastje liggen te verstoffen weg en koop nieuwe, of, veel leuker, stel uw eigen (zelf gemalen) mengsel samen. Een speculaaskruidenmengsel bestaat minimaal uit kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Voeg andere specerijen als kardemom, witte peper (zorgt voor scherpere smaak), korianderzaad, gemberpoeder (maakt het mengsel zoetig), anijszaad en/of foelie naar eigen smaak toe. Een mild mengsel krijgt u bijvoorbeeld met 15 g (6 delen) kaneel, 5 g (2 delen) nootmuskaat, 5 g (2 delen) gemalen kruidnagel, 2,5 g (1 deel) gemalen korianderzaad en 2,5 g (1 deel) anijszaad.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden