Opinie

(On)Gelukszoekers

Is geluk aan te leren? Veel mensen geloven het of hopen het. Ze betalen er in elk geval grif voor en daarom stikt het van de workshops, cursussen en goeroes. Kwestie van vraag en aanbod.

Maar hoe ziet dat aanbod er vandaag de dag uit? Het RVU-programma ’Niet gelukkig, geld terug’ (gisteren, Nederland 2) doet marktonderzoek. Het stuurt zes verslaggevers op pad die in tien afleveringen de proef op de som nemen. Een hele behoorlijke som vaak, trouwens, want zo’n workshop kost al snel 150 euro. Zonder geluksgarantie.

In de eerste aflevering zagen we een reporter naakt met een man of acht in een zweethut zitten („Op een gegeven moment had ik echt zoiets van: jezus man, schiet eens op.”), vervolgens kwam er een verslaggeefster voorbij die een cursus ’Leren nee zeggen’ volgde („Ik denk dat als je beter nee kan zeggen dat je dan ook beter ja kan zeggen.”) en helemaal dolgelukkig waren we toen een RVU-medewerkster ging ’wandelen met engelen’ („Ook in deze Vinex-omgeving moeten engelen dwalen, de arme zielen”).

De RVU belooft onder meer nog ’Leiderschap met paarden’, ’Spiritueel afvallen’ en ’Kleurentherapie’, dus mocht u na uitzending 1 nog steeds in zak en as zitten: er is hoop. ’Niet gelukkig, geld terug’ wordt gepresenteerd door Ursul de Geer, die er altijd eigenlijk wel gelukkig uitziet.

Wie het geluk ook al heel lang gevonden lijkt te hebben - in de Heer namelijk - is Elly Zuiderveld. Elly kennen we van Elly en Rikkert, die in de jaren zeventig het vrolijke plaatje ’De kauwgomballenboom’ opnamen. Verder is zij die mooie vrouwenstem in ’Meester Prikkebeen’ van Boudewijn de Groot.

De jeugd van tegenwoordig zou haar ook kunnen kennen, namelijk van de EO-kinderserie ’Elly en de Wiebelwagen’ („Dag Wiebelaars thuis!”).

Deze week was Elly te gast in de eerste aflevering van ’Simek voor de verandering’, het interviewprogramma van de Evangelische Omroep. Martin Simek is daarmee naast Maarten van Rossem de tweede vreemde eend in de bijt bij de christelijke omroepvereniging, want ook hij is voor zover ik weet niet gelovig. De EO denkt met het inzetten van heidenen een frisse kijk op het geloof ’van buitenaf’ te bewerkstelligen. Dus wel ongelovigen binnenhalen, maar de gelovigen die al binnen zijn een beetje zitten knevelen (Andries) dan wel tijdelijk buitensluiten (Arie Boomsma).

Apart.

Toch past Martin Simek in sommige opzichten wel bij de omroep. Niet vanwege zijn nogal treurige Casanova-gedrag („Je komt helemaal diegt bai mai, terwijl je net verteld hebt dat jai getrouwd bent”) , maar vanwege zijn hang naar persoonlijk leed. Dat laatste zet de EO immers vaak in om zo de redding (God) nog meer cachet te geven.

Simek is beslist geen gelukszoeker. Die speurt liever naar een pot narigheid. Zijn recept: kus de gast eerst bij voorkeur plat op de mond, kruip desnoods op schoot en rond af met een psychische tik op de kont.

Tegen Elly Zuiderveld, een vrouw met een verleden van misbruik, zei hij: „Ik moet het als interviewer vragen: wat was nou het ergste? Wat gebeurde daar?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden