'Omzet luchtvaartsector stijgt in 2013'

De Europese luchtvaartsector zal in 2013 de omzet licht zien stijgen. Kredietverzekeraar Euler Hermes verwacht dat de omzet volgend jaar met 0,5 procent zal stijgen, na de omzetkrimp van 0,5 procent dit jaar.

Volgens Euler Hermes profiteren luchtvaartmaatschappijen van de internationale allianties die zijn gesmeed en van de herstructureringen die veel ondernemingen doorvoeren. De kredietverzekeraar noemt de samenwerking van Air France-KLM met Etihad Airlines als voorbeeld.

Wereldwijd is de omzet in de luchttransportsector in 2012 met 6,4 procent gegroeid. Dat is voornamelijk te danken aan de sterke groei van 7,9 procent in het passagiersvervoer.

Het vrachtvervoer kromp met circa 2 procent, meldde Euler Hermes. Daarbij komt ook nog een sterk gedaalde winst als gevolg van de hoge olieprijs en gelijkgebleven capaciteit. Door de stabilisatie van de internationale handel denkt de kredietverzekeraar dat het luchtvrachtvervoer er in 2013 beter voor komt te staan.

Vliegtuigbouwers gaan een goed jaar tegemoet. Het aantal orders loopt voor het derde achtereenvolgende jaar op, omdat de vraag naar zuinige toestellen toeneemt, aldus Euler Hermes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden