Omwonenden willen ook geen moskee zonder minaret

In Driebergen verzetten buurtbewoners zich al bijna negen jaar tegen de bouw van twee moskeeën. Het geduld van de Marokkaanse en Turkse gemeenschap raakt op.

DRIEBERGEN - Dieseldampen dringen door tot in de gebedsruimte van moskee Annasr, een houten noodgebouwtje aan de rand van Driebergen. Ook tijdens het middaggebed stampt de bouwkraan achter de moskee door. Er is flink doorgewerkt: de buitenmuren van de nieuwe moskee staan al overeind. Maar Mohamed Al Kachouti, voorzitter van de Marokkaanse gemeenschap in Driebergen, kan er nog niet echt blij over zijn. Hij moest vanochtend weer naar de Raad van State in Den Haag vanwege een nieuwe juridische actie van omwonenden. Want al is de eerste van de twee moskeeën een eind gevorderd, dat weerhoudt het Comité Akkerweg niet van nieuwe stappen.

Omwonenden zijn bang dat de ontmoetingsruimtes bij de nieuwe moskeeën veel meer bezoekers zullen trekken dan de huidige barakken. Dat zal leiden tot meer verkeers- en geluidsoverlast, vreest het comité. Bewoners schermen al met een planschadeclaim van bijna 700000 euro. De Raad van State wees gisteren een bouwstop af. Over twee weken doet het rechtscollege uitspraak in verschillende procedures van het comité tegen de gemeente Driebergen-Rijsenburg.

Het comité heeft nieuwe pijlen op zijn boog als de Raad van State ten gunste van de gemeente beslist. De Marokkaanse en Turkse gemeenschappen hebben alle procedures tot nu toe gelaten ondergaan. Het ontwerp van de moskeeën is aangepast: meer parkeerplaatsen, geen geluidsinstallatie aan de buitenkant en geen minaret op de moskee. ,,Van de 453 moskeeën in Nederland krijgt Driebergen als enige geen minaret'', stelt Al Kachouti droogjes vast.

De nieuwe moskee is voor de Turkse en Marokkaanse gemeenschappen 'de verwezenlijking van een droom'. Buurtbewoners lieten zich nauwelijks zien tijdens de feestelijke eerste steenlegging op 5 september. Dat maakt het contact er niet eenvoudiger op, zegt voorzitter Al Kachouti. ,,Het comité zegt wel steeds dat ze met de gemeente een conflict hebben en niet met ons. Maar ze vragen wel aan de rechter om de moskee af te breken. Dat is hypocriet. Als het comité inderdaad niets tegen ons heeft, laat ze dan stoppen met die procedures.''

Juriste en buurtbewoonster Nynke Geerts benadrukt dat het comité 'niets' tegen de gebedsruimtes heeft. Die zijn immers al twintig jaar aan de Akkerweg gehuisvest. ,,Daar hebben we nooit over geklaagd, ondanks aanzienlijke overlast. We maken wel bezwaar tegen de twee grote multifunctionele gebouwen die nu worden neergezet. Daar zullen feesten en partijen worden gehouden.'' Prominente Driebergenaren, onder wie Paul Rosenmöller, zijn als tegenwicht de inzamelingsactie 'Draag een steentje bij' begonnen. Initiatiefnemer Jaap van Eekelen: ,,We hebben grote waardering voor het uithoudingsvermogen van de Turkse en Marokkaanse gemeenschap om in Driebergen te integreren. Maar als die juridische procedures veel langer gaan duren, raken mensen verbitterd. Dan maken we ons zorgen over het voortbestaan van de gemeenschappen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden