Omwonenden reageren nuchter op gifdampen Dupont

reportage Niet de gezondheid, maar de huur is gesprek van de dag

"Buiten zitten doe ik nooit, daar ben ik nu wel blij om", zegt Riet Overgauw (79), wijzend naar de fabriekspijpen. Pal naast haar huis staat de fabriek van Dupont waar jarenlang de giftige stof PFOA vrijkwam. Het RIVM onderzocht de risico's en adviseert een steekproef onder omwonenden om meer zicht te krijgen op de gevolgen voor de gezondheid.

De onzekerheid spat van het deze week uitgelekte RIVM-rapport af. Schadelijke concentraties zijn gemeten tot 2002 en van vóór 1998 zijn helemaal geen meetgegevens beschikbaar. Daarom maakte het RIVM meerdere scenario's waarbij in het ergste geval de concenratie van de stof 25 jaar lang boven de veilige grenswaarde is geweest.

De Merwedepolder in Dordrecht ligt pal onder de rook van het chemieconcern. Alleen een rij gemeentebosjes en een provinciale weg scheiden de huizen van het industrieterrein. Toch zijn de bewoners weinig bezorgd. "Ik voel me hartstikke goed", zegt Overgauw. Ook mevrouw Koenen (74), die met haar man een wandeling maakt, reageert nuchter: "Ik schrok vooral door alle media-aandacht."

Vooral honkvaste ouderen ademden de gassen jarenlang in en PFOA is bij deze niveaus alleen bij langdurige blootstelling schadelijk. Overgauw en Koenen vallen daarom precies in de doelgroep die het RIVM nu nader wil onderzoeken.

Toch is het gesprek van de dag in het appartementenblok niet Dupont, maar de huur die al drie maanden niet is afgeschreven. Bewoners zijn tevreden over de buurt, die naast industrie ook omgeven is door water en natuur. Stank van de naburige afvalverbranding en denderende vrachtwagens geven meer overlast. "Maar dat weet je als hier komt wonen", zegt bewoner Diederick Gorter.

Hinke Dijkstra (60) en haar vriend denken daar anders over. "Waarom woon ik hier eigenlijk nog?", vraagt Dijkstra zich af. Jarenlang had het stel last van vermoeidheidsklachten waarvan ze zelf dachten dat die door Dupont kwamen. "'Zie je wel?', zeiden wij toen het rapport verscheen." Dijkstra snapt dan ook niets van de gelatenheid in de buurt. Haar vriend Arne Boesveld kan het ergens wel begrijpen: "Ouderen hebben al te veel meegemaakt om zich hier druk om te kunnen maken."

Iedereen in de buurt lijkt wel bereid om mee te werken aan het onderzoek. Boesveld is daar blij om. "Het moet nu maar eens duidelijk worden wat de omvang is. Dit soort corrupte bedrijven moet worden aangepakt."

PFOA

De boosdoener is perfluoroctaanzuur (PFOA), dat vrijkomt bij de productie van teflon. De overheid verbood het gebruik van PFOA in 2012, waarna Dupont de productie staakte.

Het RIVM werd aan het werk gezet naar aanleiding van Kamervragen over een publicatie van onderzoeksjournalistengroep Follow the Money. Die berichtte online dat in de Verenigde Staten honderden mensen ziek werden bij een vergelijkbare fabriek van Dupont. Mensen liepen leverschade op en ook de relatie tussen PFOA en kanker is aangetoond. In de VS zat het goedje ook in het grondwater en bleek de blootstelling vele malen groter. Toch wil het RIVM vervolgonderzoek om de gezondheidsrisico's beter te kunnen inschatten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden