'Omwonende A10 leeft 79 dagen korter'

Flats langs de A10 in Amsterdam. Beeld anp
Flats langs de A10 in Amsterdam.Beeld anp

Amsterdammers die in de buurt van de A10-west wonen, leven gemiddeld 79 dagen korter door de snelheidsverhoging van 80 naar 100 kilometer per uur. Met die conclusie komt Milieudefensie donderdag, op basis van metingen van de GGD. Die tonen aan dat de luchtvervuiling behoorlijk is toegenomen sinds het verkeer er sneller mag rijden.

Milieudefensie stelt dat de extra vervuiling bijna 5 keer hoger is dan door minister Melanie Schultz (Verkeer) was voorspeld. De organisatie maar ook de gemeente Amsterdam zijn over de snelheidsverhoging naar de rechter gestapt. Die zaak dient vrijdag. De rechtbank in Rotterdam veegde vorige week de vloer aan met het besluit van Schultz om de snelheid op de A13 te verhogen van 80 naar 100 kilometer per uur.

De concentratie stikstofdioxide komt volgens het rapport uit op 55 microgram per kubieke meter. Dat overschrijdt de Europese norm van 40 microgram per kubieke meter fors - een norm waar heel Nederland over een jaar aan moet voldoen, stelt de milieuorganisatie. 'De bewoners van Amsterdam-West betalen met hun gezondheid voor de ambities van minister Schultz', aldus Ivo Stumpe van Milieudefensie. De club eist dat de maximumsnelheid op de A10 weer teruggaat naar 80. Dat levert de automobilist 44 seconden vertraging op, zo is becijferd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden