Omvangrijke internationale stoelendans in wielersport

AMSTERDAM - Het lijkt wel voetbal. In haast even grote getale als hun voetballende collega's veranderen ook de grote tenoren in het wielrennen van orkest. Voor een deel heeft dat te maken met het afhaken van Motorola als sponsor. Maar ook de komst van twee nieuwe ploegen in Frankrijk, en de ambities van de Rabo-equipe, hebben nationaal en internationaal tot een omvangrijke stoelendans geleid.

Rabo stortte zich vorig jaar te laat op het cyclisme om nog een goed uitgebalanceerd team te kunnen samenstellen. Er werden wel enkele namen aangetrokken - Breukink, Bruyneel en Sörensen - maar een garantie op succes was dat allerminst, zo bleek al snel. Alleen de laatste voldeed, naarmate het seizoen vorderde, aan de verwachtingen. De Deen won de Ronde van Nederland, zilver op de Olympische Spelen en één etappe in de Tour de France. Een andere keer was hij dichtbij de dagwinst, ware het niet dat zijn gezworen vijand Bjarne Riis zich, gehuld in de gele trui, te Gap bovenmatig inspande om het gaatje met zijn landgenoot dicht te rijden. Zabel profiteerde toen van de controverse tussen de beide Denen.

Als het aan Jan Raas had gelegen, zou Sörensen volgend seizoen één van de mensen zijn die Zabel gaat lanceren in de sprint. De Duitser had al een mondeling akkoord gesloten met de manager van de Raboploeg, maar werd uiteindelijk door zijn huidige ploegleider Godefroot aan diens woord (lees: het lichten van een optie) gehouden. Zabel had geen zin in een lang juridisch gevecht teneinde het wit van Telekom te kunnen onruilen voor het oranje van de Rabobank.

Het was de tweede tegenvaller voor Raas, die ook graag de klassiekerspecialist Bortolami aan zich had verplicht. Die zag op tegen de cultuuromslag en koos voor Festina. Daarnaast had hij zijn zinnen gezet op klassementsrenner Totschnig. De Oostenrijker ziet meer in een rol in de luwte van Riis (als die tenminste bij Telekom blijft) in de tot grote hoogte gestegen ploeg van Godefroot. Voor het overige was de Zeeuw razendactief op de spelersmarkt. Tourrevelatie nummer 2 (achter Ullrich) Peter Luttenberger moet met de beste 'Nederlander' (want half van Australische komaf) in de Ronde van Frankrijk, Patrick Jonker, de basis voor de etappekoersen verbreden. De sprinters Max van Heeswijk en Jans Koerts moeten dagsuccessen voor één van de strijdlustigste ploegen uit la grande boucle bij elkaar sprokkelen.

Verbazing

Het aantrekken van de 27-jarige Gelderlander wekt misschien enige verbazing. Koerts heeft wat mislukte omzwervingen bij grote ploegen achter de rug (PDM, Festina), maar ontpopte zich in een kleine Belgische formatie (Palmans) als een rassprinter. Hij won dit seizoen al zeven wedstrijden (op een totaal van 18 in zijn nu vijf jaar omvattende loopbaan als prof), en niet louter kermiskoersen. Zijn toekomstige ploegleider Theo de Rooy hoopt voorts dat de (jonge) talenten verdere tekenen van doorbreken gaan vertonen: McEwen (ook een sprinter), Nelissen, Dekker en Van Bon.

TVM, dat blij was de slag om Jeroen Blijlevens te hebben gewonnen, verbreedde de basis minder spectaculair. Nadat aanvankelijk de speurtocht naar een ronderenner (Jonker) vergeefs bleek, concentreerde Priem zich op een vaste waarde voor de eendagswedstrijden. In Lars Michaelsen, in 1995 winnaar van Gent-Wevelgem maar sindsdien droog staand, hoopt de Zeeuw die gevonden te hebben. Gisteren bereikte Priem in principe een akkoord met de Russische wielrenner Sergei Ivanov. Priem is nog in gesprek met de Russen over de ontbinding van het contract. Ivanov eindigde in de afgelopen Ronde van de Toekomst als tweede achter de Spanjaard David Etxebarria. De allrounder won twee ritten en het berg- en puntenklassement. Dit jaar boekte hij al acht overwinningen in rittenkoersen.

Wegkapitein routinier Johan Capiot (32 inmiddels) keerde na een afwezigheid van twee jaar terug bij TVM. Het is onder meer de bedoeling dat hij jongere renners van zijn routine laat profiteren en de sprint gaat aantrekken voor Jeroen Blijlevens.

Voor de echt opzienbarende wijzigingen in de personeelsbestanden zal de blik als altijd zuidwaarts gericht dienen te worden; zij het in kilometers wat minder ver dan de laatste jaren gebruikelijk. Was het Franse wielrennen op sterven na dood - er zetelde nog één club (Gan) in de eerste divisie, later twee toen ook het Andorrese Festina een licentie bij de noorderburen aanvroeg - als de bekende Phoenix lijkt het uit de as te herrijzen. Argwaan ten aanzien van nieuwkomers is op het oog minder op zijn plaats. Bleken Le Groupement (1995) en Force Sud (dit jaar) na enkele maanden al niet levensvatbaar meer te zijn - de geldschieters overlegden trouwens ook niet de meest vertrouwenwekkende cv's, de wielerploegen leken eerder dekmantels voor andere activiteiten - Codifis (Cyrille Guimard) en La Française des Jeux (Marc Madiot) tonen zich vooralsnog meer solide en ambitieuzer. Guimard (ex-Castorama, ex-Super U) profiteerde vooral van de leegloop bij het verdwijnende Motorola: hij bouwt zijn kern rond de Amerikaan Lance Armstrong, die ook voor zijn landgenoten Livingstone en Andreu een contract in Frankrijk versierde. Guimard trok verder drie renners van Gan aan (onder wie Moreau) en Saugrain, in Lac de Madine ten koste van Danny Nelissen ritwinnaar in de jongste Tour de France.

Madiot zet met Heulot, Seigneur, Sciandri en Vanzella iets bescheidener in. De gokkersploeg wordt op papier overtroefd door Petit-Casino (niet rien ne va plus, maar een supermarktketen) dat met Olympisch kampioen Richard, Saligari en Jürmann naar de eerste divisie promoveert. Gan raakt ongeveer de helft van zijn Tourploeg van de afgelopen zomer kwijt, maar houdt zijn twee voornaamste sportieve en commerciële troeven in handen: werelduurrecordhouder Boardman en sprinter Moncassin. De hausse op het sponsorfront in Frankrijk verlost Jean-Marie Leblanc van een netelig gewetensprobleem. De directeur van de Tour de France hoeft nu niet al te opzichtig marginale ploegjes uit zijn land te bevoordelen om volgend jaar een redelijk aantal Fransen (ongeer 30) in Rouen aan de start van 's werelds meest prestigieuze (en voor sponsors heilige) wielerronde te krijgen.

Het grootste nieuws komt vooralsnog uit Spanje, waar Miguel Indurain een kei in de normaal zo rimpelloze Banesto-vijver heeft gesmeten. Getergd door het dictaat de Vuelta te moeten rijden, zinspeelde de vijfvoudige Tourwinnaar eerst op een vervroegd afscheid van de wielersport, om vervolgens een riant aanbod van de eeuwige, maar zich in de praktijk nooit als zodanig manifesterende concurrent Once te bestuderen. Ploegleider Manolo Saiz, die geen enkele van zijn vedetten (Breukink, Zÿlle, Jalabert) ooit maar in de richting van de eindzege in de Tour kon loodsen, wil Indurain volgend jaar met de ploeg van zijn dromen omringen.

Banesto heeft de zwijger uit Villava in feite al afgeschreven, zeker wanneer tegemoet wordt gekomen aan de salariseisen van wereldkampioen Olano. Deze Spanjaard vraagt een maandelijkse gage van bijna vier ton in Nederlands geld, exclusief onkosten. Indurain verdient overigens meer: een half miljoen per maand. Om op jaarbasis ruim tien miljoen op te hoesten voor twee renners, lijkt voor de bank die kort geleden een omvangrijke saneringsoperatie onderging, te veel van het goede. Banesto versterkte zich recent ook met Spaans kampioen Fernandez Gines. De laatste komt van Mapei, dat op gezag van de UCI moet inkrimpen tot 25 renners, en dat probleem oplost door de Spaanse kern af te stoten. Tonkov, Svorada en Bugno zijn de voornaamste aanwinsten van de nummer één van het internationale ploegenklassement.

In Italië heerst verder betrekkelijke rust op het sponsorfront. Jamfabrikant Del Monte, dat in de formatie Bombini de plaats van hoofdsponsor Gewiss inneemt, heeft Axel Merckx aan zich verplicht. Verder keert supermarkt Mercatone Uno terug in het peloton en zal Carrera, dat in eerste instantie zijn vertrek aankondigde, op bescheidener schaal commerciële activiteiten in de wielersport blijven ontplooien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden