Omvangrijk charme-offensief van Bush in Latijns-Amerika

De Venezolaanse president Hugo Chavez strooit met oliedollars en belooft de vrienden in de regio medische zorg. De Amerikaanse president George Bush stuurt het hospitaalschip Comfort op toernee langs een aantal landen in Midden- en Zuid-Amerika.

Het medisch personeel van de Comfort gaat 85.000 patiënten behandelen en 1500 operaties uitvoeren. De tocht van het schip, langs onder meer de havens van Belize, Guatemala, Panama, Peru en Suriname, is onderdeel van een omvangrijk charme-offensief van de regering Bush in Latijns-Amerika.

Bush is weinig populair in de regio, in de meeste landen reikt zijn populariteit niet hoger dan 30 procent. Daarmee doet hij het overigens niet slechter dan zijn tegenstrever Chavez.

De Comfort is slechts een klein, maar wel symbolisch onderdeel van Bush’ rondreis door Latijns-Amerika. Hij bezoekt de komende dagen vijf landen. Vannacht is Bush aangekomen in Brazilië. Aan zijn komst gingen grote demonstraties vooraf. Zo bezetten in de deelstaat São Paulo 900 betogers de fabriek Cevasa waar uit suikerriet ethanol wordt gemaakt. Cevasa is onlangs verkocht aan de Amerikaanse multinational Cargill. En Cargill is voor de Braziliaanse actievoerder synoniem voor een grote landeigenaar die zijn personeel uitbuit. De grote landeigenaren maken ook onder president Lula da Silva nog in veel Braziliaanse deelstaten de dienst uit en hun macht wordt nog eens versterkt door de opkomst van de biobrandstoffen, zoals ethanol uit suikerriet.

Ethanol is een zeer belangrijk onderwerp tijdens de bespreking tussen Lula en Bush. De VS maken haast met de productie van die alternatieve brandstof en Washington strooit met subsidies om ethanol uit onder meer maïs op de kaart te zetten. Ter bescherming van het Amerikaanse belang wordt de import van ethanol uit Brazilië zwaar belast en dat is een doorn in de ogen van de Brazilianen. Geen uitzicht op een akkoord over de ethanolkwestie zou een hele grote smet zijn op de reis van Bush naar São Paulo.

In landen als Colombia en Mexico trekt Bush een kaart die de VS in het verleden altijd trok: de strijd tegen de narcomaffia. Aan dat onderwerp is lange tijd minder groot belang gehecht. De Amerikaanse aandacht ging vooral naar Irak en Afghanistan. Gelden bestemd voor de steun in de strijd tegen de drugs werden overgeheveld naar de strijd tegen het terrorisme.

Echt grote zakken met geld neemt Bush niet mee om de strijd tegen de narcomaffia een nieuwe impuls te geven. In Panama wordt een trainingscentrum voor verplegend personeel geopend, een programma voor het verstrekken van leningen voor huizen wordt opgerekt en er komen meer mogelijkheden voor studenten uit Zuid-Amerika om in de VS hun Engels op te vijzelen. De reis draagt zo vooral het karakter van lang uitgesteld achterstallig onderhoud aan de relaties in de regio.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden