Omvang steunpakket VS hamvraag op beurs

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Europese beurzen deden het woensdag rustig aan in aanloop naar de onthulling van een tweede steunpakket van de Federal Reserve.

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken maakt bijna drie uur na het slot van de Europese beurshandel bekend hoeveel geld het uittrekt om de economie vlot te trekken. De hamvraag voor beleggers is de omvang van het pakket en in welke termijn het geld in de economie wordt gepompt.

Om kwart voor een noteerde de AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam 0,2 procent hoger op 342,57 punten. De MidKap-index van middelgrote bedrijven koerste 0,4 procent hoger op 594,29 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs gingen de graadmeters tot 0,6 procent vooruit.

Ingemasseerd

,,Dat er steun komt, is de afgelopen weken ingemasseerd'', aldus vermogensbeheerder Danny Geerken van het Haags Effektenkantoor. ,,De Fed zal gezien de onzekerheid over de economische vooruitzichten geen onverwachte dingen doen. Een besluit om nog te wachten met steun zou niet handig zijn'', aldus Geerken.

Marktkenners gaan ervan uit dat de Fed 500 miljard dollar in de economie pompt door obligaties op te kopen. Met het eerste steunpakket gaf de Fed 1,7 biljoen dollar (1200 miljard euro) uit aan onder meer het opkopen van obligaties.

Inflatiedoelstelling

Volgens beleggingsstrateeg Koen De Leus van zakenbank KBC zal er ook worden gekeken naar een eventuele inflatiedoelstelling. ,,Als de Fed die afgeeft, dan zal de steun aanhouden totdat het doel bereikt is.''

Société Générale en BMW zetten de markten nog enigszins in beweging. De Franse bank presteerde in het derde kwartaal beter dan verwacht met een winstverdubbeling tot 896 miljoen euro. Het concern liet bovendien weten geen kapitaalverhoging nodig te hebben om te voldoen aan de nieuwe bankregels van het Basel III-akkoord. Société Générale won in Parijs 4,6 procent. Branchegenoten als Barclays, BNP Paribas en HSBC stegen tot 2 procent. Aegon en ING gingen tot 0,7 procent vooruit.

BMW

De Duitse autofabrikant BMW kreeg de handen niet op elkaar met een verelfvoudiging van de winst in het derde kwartaal. De verwachting voor de winstmarge viel tegen. De winst bedroeg 874 miljoen euro. BMW verhoogde de prognose voor de winstmarge naar meer dan 7 procent. Dat is lager dan de 7,4 procent waar analisten in doorsnee al vanuit gingen voor de verhoging. BMW daalde 0,7 procent.

De maker van elektronische componenten Neways verwacht dit jaar een omzet te behalen van meer dan 240 miljoen euro, fors hoger dan de 188 miljoen euro in 2009. Het aandeel was met een winst van ruim 5 procent een van de sterkste stijgers op het Damrak.

De euro noteerde 1,4050 dollar in vergelijking met 1,4035 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden