Omstreden Walker wint referendum over zijn aanblijven

Republikeinen worden zelfverzekerder

ANALYSE | BAS DEN HOND

De Republikeinen in de VS vierden dinsdag feest. De Republikeinse gouverneur van Wisconsin mag blijven, en dat geeft hen hoop dat de Democratische president Barack Obama eind dit jaar weg moet.

Het ging in Wisconsin om een lokale politieke rel, maar tegelijkertijd ging die rel over thema's die ook in de campagne voor de presidentsverkiezingen een hoofdrol spelen.

Gouverneur Scott Walker was in 2010 gekozen met steun van de Tea Party, de vooral met belastingverlaging en overheidstekorten begane rechtervleugel van de Republikeinen. Direct na zijn aantreden zette Walker het mes in de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren. De vakbonden organiseerden massale protesten en een referendum over zijn afzetting.

In eerste instantie leek het erop dat Walker te ver was gegaan. In Wisconsin, zo durfden de Democraten te hopen, zou de politieke slingerbeweging die hen in 2010 van hun comfortabele meerderheden in het landelijke Congres beroofde, weer de andere kant op gaan. Mooi op tijd ook voor de herverkiezing van Obama in november. Maar afgelopen dinsdag won Walker met gemak: hij haalde 53 procent, nog meer dan in 2010.

Dat is in elk geval slecht nieuws voor de vakbonden. Of het ook als slecht nieuws voor Obama gezien moet worden, is minder zeker.

De Republikeinen zeggen natuurlijk van wel. De vakbonden zijn altijd grote leveranciers van geld en vrijwilligers voor Democratische politici, maar dat is kennelijk niet meer doorslaggevend.

"Dat waren altijd de grote jongens waar iedereen bang voor was", zei Bill Wilson van de conservatieve groep 'Amerikanen voor een beperkte overheid'. Maar als ze in een staat als Wisconsin de gouverneur geen beentje kunnen lichten, dan wordt hun macht overschat."

Daar staat tegenover dat onder degenen die in Wisconsin gingen stemmen Obama nog een stuk populairder was dan zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney. Mogelijk stemden die heel volwassen over de kwestie die hen werd voorgelegd: de manier waarop hun gouverneur het begrotingstekort wegwerkte.

Maar er zijn ook aanwijzingen dat Walker zijn meerderheid zowat kon kopen: rijke geldschieters, die tegenwoordig bij donaties niet meer door regels aan banden worden gelegd, zorgden ervoor dat hij zeven keer zoveel aan reclame kon besteden als zijn Democratische uitdager. Pas in de herfst zullen die spotjes tegen Obama gericht zijn en ook dan gaat volgens die visie vooral het geld het verschil maken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden