Omstreden vluchtelingenkamp op Manus ontruimd door politie

Vluchtelingen in het detentiecentrum op Manus Eiland. Beeld REUTERS

De politie van Papoea-Nieuw-Guinea is vandaag overgegaan tot de ontruiming van een door Australië opgeheven vluchtelingenkamp op het eiland Manus. Van de bijna vierhonderd overgebleven asielzoekers werden er tientallen in bussen afgevoerd, meldden Australische media. 

Het omstreden kamp werd 31 oktober gesloten. De mannelijke bewoners mogen naar een nieuw gebouwd kamp, maar weigeren dat. Zij zien een nieuw kamp als een nieuwe gevangenis en zijn geregeld aangevallen door de lokale bevolking. De inwoners zeggen dat de vluchtelingen het beter hebben dan zij. Ook denken ze dat de mensen uit het kamp - allemaal mannen uit voornamelijk Afghanistan, Iran en Syrië - criminelen of terroristen zijn.

Een andere optie is dat de vluchtelingen naar Cambodja gaan, maar ook dat weigeren ze.

Humanitaire ramp

De sluiting leidde volgens persbureau Reuters tot een zeer onveilige situatie: de vluchtelingen werden zonder bewakers achtergelaten in het afgegrendelde detentiecentrum. Voedsel-, water- en elektriciteitsvoorziening van het opgeheven kamp zijn afgesloten, er is een gebrek aan voedsel en medicijnen. Hulpverleners waarschuwen voor een humanitaire ramp en de Verenigde Naties hebben Australië opgeroepen de mannen in elk geval van eten en drinken te voorzien. Maar de regering geeft geen krimp. 

Over hoe de ontruiming er precies aan toe ging, lopen de berichten uiteen. Volgens een woordvoerder van de politie hadden de mannen het kamp 'rustig verlaten'. De Australische minister voor immigratie Peter Dutton bevestigde echter dat een klein aantal migranten is opgepakt. Bewoners van het kamp beschuldigden de politie van gewelddadig optreden. Op sociale media circuleren foto's en video's van vernielingen. Bewoners zeggen dat de politie de bezittingen van de bewoners in beslag heeft genomen. Ook de water- en voedselvoorraad is vernield. 

"Ze zijn zeer agressief en smijten al onze spullen in de vuilnisbakken", schreef de Iraanse vluchteling en journalist Behrouz Boochani op Twitter. Boochani werd opgepakt, maar na korte tijd weer vrijgelaten.

Volgens Boochani zijn er verschillende vluchtelingen in het kamp die acute medische hulp nodig hebben. In een video die Boochani op zijn account heeft geplaatst, is te zien hoe twee mannen hyperventilerend op de grond liggen.

Kamp in opspraak

De Australische regering weigert vluchtelingen op te nemen die op eigen gelegenheid of met hulp van mensensmokkelaars aan land komen. Het land onderschept de migranten uit voornamelijk Afghanistan, Pakistan, Iran, Irak en Indonesië op zee en houdt ze vast in twee kampen buiten het land. Het ene staat op Manus Eiland in Papoea-Nieuw-Guinea, het andere op het eilandstaatje Nauru in Micronesië. Er was begin dit jaar sprake van dat de Verenigde Staten enkele vluchtelingen van Nauru en Manus zou opnemen, maar dat viel tegen: uiteindelijk zijn slechts vijftig mannen verplaatst naar de VS.

De VN en mensenrechtenorganisaties hebben in het verleden regelmatig aan de bel getrokken vanwege de slechte omstandigheden in de kampen, in 2016 oordeelde het hooggerechtshof van Papoea-Nieuw-Guinea dat het kamp op Manus onwettig is. Daarop werd besloten het kamp te sluiten, maar het veranderde niets aan de positie van de vluchtelingen: de grens van Australië blijft voor hen dicht. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden