Omstreden Uber haalt weer miljard op

Controverses en rechtszaken rond verlieslijdend taxibedrijf schrikken investeerders kennelijk niet af

Taxi-appbedrijf Uber heeft in China 1,1 miljard euro aan nieuwe investeringen opgehaald. Een van de investeerders is het bedrijf achter de Chinese zoekmachine Baidu. Dat maakte topman Travis Kalanick van Uber bekend via de Chinese website Sina. Uber is in China in een concurrentiestrijd verwikkeld met lokale concurrent Didi Kuaidi, die eerder 3 miljard dollar aan investeringen ophaalde.

Uber is omstreden, omdat het via de dienst Uberpop taxiritten aanbiedt die door particulieren zonder vergunning uitgevoerd worden in hun eigen auto.

Hoeveel is Uber waard en maakt het bedrijf winst?

Naar schatting is de waarde van het bedrijf zo'n 50 miljard dollar, zo stelt de Financial Times. De Chinese tak van Uber zou 7 miljard dollar waard zijn. "Het ligt in de lijn der verwachting dat Uber uiteindelijk naar de beurs gaat om meer geld op te halen", zegt Koen Frenken, hoogleraar innovatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht.

Officieel is er niets bekend over de resultaten van het bedrijf. Begin augustus lekten er echter documenten uit, waaruit bleek dat Uber in het tweede kwartaal van 2014 een verlies draaide van 100 miljoen dollar.

Uber deed dit in een verklaring aan Business Insider af als 'geen nieuws'. Volgens het bedrijf is zakendoen nu eenmaal een kwestie van geld investeren, waarna het bedrijf moet groeien voordat het winst genereert.

Wat maakt het omstreden bedrijf toch zo aantrekkelijk voor investeerders?

Als een internetbedrijf zoals Uber eenmaal de grootste is, wordt het lastig voor concurrenten om er nog tussen te komen, zegt Frenken. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Facebook en Google.

Belangrijker is dat Uber een aantrekkelijk businessmodel heeft en dat het bedrijf zich makkelijk over de wereld kan verspreiden, zegt Frenken. "Uber hoeft geen rekening te houden met arbeidsvoorwaarden of het beheer van een wagenpark. Dat levert geld op. Bovendien kan Uber daardoor in elke stad zonder veel opstartkosten van start. Als het misloopt, heeft het in ieder geval niet veel geld gekost."

Was Uber niet verboden in Nederland?

De rechter heeft Uberpop, de bekendste dienst van Uber waarbij particulieren in hun eigen auto zonder vergunning bijklussen, inderdaad verboden. Maar Uber biedt ook gewone taxidiensten die wel legaal zijn, zoals Uber Black.

Het is vooral Uberpop dat tot veel beroering heeft geleid. Taxichauffeurs reageerden woedend op de komst van Uber in Amsterdam en Utrecht. "Er zit een spanningsveld tussen de student die bijklust en de taxichauffeur die met zijn inkomsten drie kinderen moet onderhouden", zegt Pieter van de Glind van het deeleconomieplatform ShareNL. "Door nieuwe technologie ontstaat er druk op prijzen en worden systemen efficiënter, maar dat kan wel leiden tot nieuwe dilemma's in de samenleving."

Na een serie boetes voor chauffeurs lijkt Uberpop nu een slapend bestaan te leiden.

Hoe speelt de overheid in op de komst van Uber?

Hoewel staatssecretaris Wilma Mansveld (infrastructuur) benadrukt dat Uberpop verboden is, past zij de regels wel zo aan dat het makkelijker wordt om te experimenteren met taxidiensten, zo meldde zij begin mei.

Frenken ziet het als een flinke versoepeling. "De vraag is wie er het beste op inspeelt. Dat kan Uber zijn, maar ook de ANWB of booking.com. Zij hebben al toegang tot veel klanten en kunnen daar makkelijk een nieuwe dienst op loslaten."

Van taxicentrales heeft Uber volgens Frenken minder te vrezen. "Anders dan de ANWB weten taxicentrales vaak niet wie hun klanten zijn. Ook ontbreekt het aan een betrouwbaar merk en een goede app."

Uber heeft al aangekondigd met een nieuwe meerijdienst te komen, die inspeelt op de nieuwe regelgeving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden