Omstreden topman Zuid-Koreaans failliet staalconcern is opgepakt

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Chung Tae-soo, de oprichter en topman van het ineengeklapte Zuid-Koreaanse staalbedrijf Hanbo, is gearresteerd. Hij wordt verdacht van het uitgeven van ongedekte cheques en het achterover drukken van een deel van de ongedekte miljardenleningen die banken aan Hanbo hadden verstrekt.

Dit hebben de staatsradio en een lokaal tv-station gisteren gemeld. Chung die in het verleden meerdere keren is veroordeeld wegens het geven van steekpenningen aan overheidsfunctionarissen, zou al een gedeeltelijke bekentenis hebben afgelegd. Wel ontkent hij zich deze keer opnieuw te hebben bezondigd aan het uitdelen van smeergeld.

Nog dertig andere politici en zakenlieden, onder wie de toplieden van vijf grote banken die de bouw van het nieuwe staalbedrijf van Hanbo hebben gefinancierd, moeten zich gereed houden voor verhoor door justitie. De regering in Seoul heeft inmiddels 1,2 miljard dollar aan steun toegezegd om het failliete staalbedrijf van de ondergang te redden.

Eerder al deze week beloofde de regering een financiële injectie van 7,1 miljard dollar aan het Zuid-Koreaanse bankwezen te geven, om te voorkomen dat het omvallen van Hanbo zal leiden tot een kettingreactie van faillissementen onder toeleveranciers en onderaannemers van het staalbedrijf. Het besluit tot de staatssteun werd genomen tijdens een spoedberaad van de regering onder leiding van staatspresident Kim Young-sam.

Het staalcomplex van Hanbo, aan de westkust van Zuid-Korea, had in mei gereed moeten komen. Maar het concern ging vorige week failliet, omdat het zijn toeleveranciers niet meer kon betalen. Hanbo laat 5,8 miljard dollar aan goeddeels ongedekte bankleningen achter. De schuldenlast is liefst twintig maal zo groot als het totale eigen vermogen van Hanbo. Het justitieel onderzoek richt zich onder meer op de vraag hoe Hanbo desondanks aan de kredieten van omgerekend ruim 10 miljard is gekomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden