Omstreden Thanou blijft de onschuld zelve spelen

Katerina Thanou speelde voor de Olympische Spelen in Athene met trainingspartner Kostas Kenteris de hoofdrollen in een Grieks dopingdrama. Tijdens de EK in Birmingham maakte ze haar omstreden comeback.

Sprinten en zich verstoppen voor en ontwijken van dopingcontroleurs, dat was voor Katerina Thanou (32) jarenlang de ideale combinatie. Ze won er een schat aan prijzen mee, was voor velen verdacht, maar werd nooit op doping gepakt.

Tekenend voor die situatie is een anekdote uit 2002. Thanou liet zich dat jaar in München huldigen tot Europees kampioen, geflankeerd door de Belgische Kim Gevaert met het zilver en de Italiaanse Manuela Levorato. Terwijl de vrouwen het erepodium verlieten, fluisterde Levorato Gevaert toe: „Kijk haar eens, ze draagt jouw medaille om haar nek.”

Het is illustratief voor het lekke controlesysteem dat het zover heeft kunnen komen. Thanou won in 2000 olympisch zilver op de 100 meter, haar trainingspartner Kenteris triomfeerde als enige blanke tussen de zwarte sprinters zelfs verrassend op de 200 meter. Elk jaar liepen zij wedstrijden op Griekse bodem én de grote kampioenschappen. Overal elders waar het risico van een dopingcontrole groot was, lieten zij zich niet zien.

Of toch wel, vroeg in Thanou’s carrière. In 1997 was zij met haar trainer Christos Tsekos bij een indoorwedstrijd in Dortmund, waar ze de Duitse dopingcontroleur Klaus Wengoborski tegen het lijf liepen. De twee vestigden een wereldrecord synchroonsprinten om aan de man te ontkomen.

In de daaropvolgende jaren vluchtte Thanou en Kenteris uit trainingskampen, in Zuid-Afrika, Israël, de VS en zelfs Griekenland. Voor de Olympische Spelen in Athene werd de Griekse atletiekfederatie uitdrukkelijk gewaarschuwd. De Griekse favorieten waren al tweemaal niet op een controle verschenen.

Wat volgde was de klucht die dagenlang wereldnieuws was. Aan de vooravond van de openingsceremonie moesten Thanou en Kenteris dan bij een out-of-competitioncontrole verschijnen. Mooi dat ze er weer niet waren. Ze lieten zich fotograferen, filmen en interviewen in een ziekenhuis waarin ze zouden zijn beland na een ongeluk met een scooter. Verwondingen werden niet vastgesteld.

De twee waanden zich als Griekse helden onaantastbaar op het eigen olympische feest. Na een soap die dagen duurde, werden ze gedwongen zich van de Spelen terug te trekken. Door de internationale atletiekfederatie IAAF werden ze voor twee jaar geschorst wegens het missen van drie dopingcontroles.

De Griekse federatie sprak ze vrij. Vlak voordat het internationaal sporttribunaal Cas uitspraak zou doen in hoger beroep, werd een regeling getroffen met atleten, die tot 22 december 2006 werden geschorst. Nog altijd moeten ze zich voor de Griekse rechter verantwoorden voor het plegen van meineed.

Vandaar dat Thanou afgelopen week in Birmingham de onschuld zelve bleef spelen, van spijt betuigen wilde ze niet weten. „Ik altijd schoon geweest”, verklaarde ze vóór de Europese titelstrijd. Tot opluchting van de Europese atletiekfederatie (EAA) bleef ze buiten de prijzen.

Als het aan EAA-voorzitter Hansjörg Wirtz had gelegen, was Thanou niet eens gestart. Hij zal de IAAF voorstellen overtreders na hun schorsing van twee jaar nog eens minimaal twee jaar uit te sluiten van officiële internationale kampioenschappen.

Dat is als een winkeldief na zijn gevangenisstraf nog een tijdje verbieden boodschappen te doen. Wat dat betreft was de eens zo verontwaardigde Kim Gevaert realistisch: „Er is voor mij geen enkele reden nog iets slechts over Thanou te zeggen. Ze heeft haar verdiende straf uitgediend.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden