Update

Omstreden Republikein houdt vast aan kandidatuur

Todd Akin Beeld ap
Todd AkinBeeld ap

Het Republikeinse Congreslid Todd Akin heeft de oproepen van partijgenoten om zijn kandidatuur voor een zetel in de Amerikaanse Senaat op te geven, naast zich neergelegd. Ook presidentskandidaat Mitt Romney heeft er bij Akin op aangedrongen zich terug te trekken, maar Akin wil daar niet van weten.

Redactie

De deadline is intussen verstreken. Volgens de kieswet van de staat Missouri, waar Akin verkiesbaar is, kunnen kandidaten zich tot elf weken voor de verkiezingsdatum terugtrekken. Dat tijdstip is dinsdagmiddag om 17 uur gepasseerd. Nu kan iemand alleen nog van de kandidatenlijst worden geschrapt door een gerechtelijk bevel.

Tegen abortus
Akin bracht zijn partijgenoten zondag in ernstige verlegenheid door in een tv-programma te zeggen dat vrouwen niet door een verkrachting zwanger kunnen worden. 'Als het om een echte verkrachting gaat, heeft het lichaam van een vrouw manieren om dat hele ding uit te schakelen', liet Akin zich ontvallen. De fel tegen abortus gekante politicus reageerde op de vraag of hij ook tegen abortus is in gevallen waar de zwangerschap het gevolg is van verkrachting. Nadat ophef over zijn uitlatingen was ontstaan, liet Akin weten dat hij zich tijdens het interview had 'versproken'.

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney en diens running mate Paul Ryan namen onmiddellijk afstand van Akins uitlatingen. Romney en Ryan zijn niet tegen abortus in gevallen van verkrachting, aldus Romneys woordvoerster Amanda Henneberg. Het officiële partijprogramma van de Republikeinen is evenwel voor een grondwetsamendement om abortus categorisch te verbieden, zei een lid van de programmacommissie dinsdag.

'Overtrokken reactie'
Akin noemt alle ophef een overtrokken reactie op een verspreking van 'één woord in één zin op één dag'. Hij zei in de race te zullen blijven omdat dit 'ons land sterker zal maken'. In een radio-interview met voormalig presidentskandidaat Mike Huckabee voegde hij eraan toe: 'Ik heb moreel of ethisch niets verkeerds gedaan, zoals soms mensen in de politiek wel doen.'

Onder de Republikeinen in de Senaat, die nu nog in de minderheid zijn maar in de verkiezingen van november een meerderheid hopen te behalen, klinkt de roep om Akin van het toneel te schuiven.

Sterke banden
Missouri is een van de staten die met een Democraat in de Senaat zijn vertegenwoordigd en die de Republikeinen hopen binnen te halen. In het steeds conservatiever wordende Missouri ligt senator Claire McCaskill, die sterke banden onderhoudt met president Barack Obama, niet bij alle kiezers even goed.

Romney riep Akin op zich terug te trekken, onder verwijzing naar een verklaring van een groep huidige en voormalige volksvertegenwoordigers uit Missouri. 'Ik vind dat hij hun advies moet opvolgen en uit de race moet stappen', zei Romney. Vandaag zei Akin in een interview met NBCNews dat Paul Ryan hem zelfs telefonisch had geadviseerd terug te treden.

'Ik heb hem verteld dat ik er serieus over na zou denken, en proberen alle verschillende opties op dit punt te bekijken. Het gaat niet om mij. Het gaat om het goede te doen en bij je principes te blijven', reageerde Akin.

Geen geld meer
Hoewel Akin daar vooralsnog niet van wil weten, is het onduidelijk hoe hij zijn verkiezingscampagne denkt te kunnen voortzetten. De campagneafdeling van zijn eigen partij liet weten dat Akin niet meer hoeft te rekenen op de vijf miljoen dollar die voor reclamespotjes en advertenties was gereserveerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden