Omstreden rector mag blijven

Plagiaat kost voorman Akgündüz van Islamitische Universiteit Rotterdam niet de kop

Hij was al omstreden vanwege zijn vijandige taal over andersdenkenden, nu wordt rector Ahmed Akgündüz van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) ook beschuldigd van plagiaat.

"Het is duidelijk dat de teksten bijna woordelijk hetzelfde zijn", zei hoogleraar Turkse taal en cultuur Erik-Jan Zürcher gisteren in de Volkskrant. Sommige passages uit boeken van Akgündüz over de Koerdische islamgeleerde Said Nursi vertonen erg veel gelijkenis met passages in andere boeken. Het kan niet anders of de rector heeft die teksten overgeschreven, zegt Zürcher. Die analyse wordt gedeeld door een handvol Turkse hoogleraren.

Akgündüz haalde meerdere malen het nieuws met omstreden uitspraken, eerst over alevitische moslims, later ook over onder meer Turks-Nederlandse parlementariërs, homo's en Armeniërs. Hij kwam ermee weg omdat hij steeds binnen de grenzen van de wet bleef.

Ook de beschuldiging van plagiaat, een academische doodzonde, hoeft Akgündüz zijn functie als rector niet te kosten. De IUR - die tweehonderd studenten een hbo-bacheloropleiding tot imam en een hbo-master geestelijk verzorger biedt - is een particuliere instelling die niet op overheidsgeld draait. Daarom stelt de overheid maar één eis: haar opleidingen moeten voldoen aan de kwaliteitseisen voor het hoger beroepsonderwijs. Als accreditatieorgaan NVAO constateert dat de studies het label 'hbo' niet waardig zijn, verliezen die hun accreditatie. Dat betekent dat IUR-diploma's geen officiële hbo-diploma's meer zijn.

Maar plagiaat van de rector is geen reden de accreditatie in te trekken, zegt IJda van den Hout van de NVAO. Dat orgaan beoordeelt uitsluitend de inhoud en kwaliteit van de lesstof, zegt Van den Hout. "Leren de opleidingen met een open blik naar de Nederlandse samenleving en andersdenkenden te kijken? Bij onze eerdere toetsing bleek dat het geval." Die toetsing bestond uit het doornemen van de literatuurlijst, de scripties en uit gesprekken met studenten en docenten. "Dat de rector mogelijk fraudeert, heeft daar niets mee te maken."

Er is één situatie waarin Akgündüz' vermeende plagiaat kan leiden tot intrekking van de accreditatie: als blijkt dat geplagieerde teksten deel uitmaken van het curriculum. De NVAO onderzoekt later dit jaar of dat het geval is.

Minister Bussemaker werkt intussen aan een nieuwe wet, gericht op mensen als Akgündüz. Bestuurders van particuliere onderwijsinstellingen moeten straks blijk geven van 'maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef'.

Een IUR-commissie onderzoekt nu het plagiaat. De voorlopige conclusie ligt er al: niet schuldig.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden