Omstreden psychiater onder toezicht

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Pychiater Peter Lambers mag pas weer aan de slag als hij daarvoor toestemming heeft van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Lambers speelde een sleutelrol in misstanden in de gesloten afdeling van GGZ-instelling Lentis in Zuid-Laren. Ex-medewerkers, oud-patiënten en familieleden deden vorig jaar in het EO-programma 'De Vijfde Dag' een boekje open over de angstcultuur, onterechte isolatie van patiënten en bejegening van patiënten als 'gekken' door Lambers. Een medewerker die de directie daarover informeerde, werd ontslagen.

Naar aanleiding van de televisiereportage deed de inspectie in Zuid-Laren onderzoek. Zij constateert nu dat er inderdaad 'ernstige problemen waren met de behandelcultuur' toen Lambers daar werkte. De psychiater is inmiddels bij Lentis vertrokken, maar heeft nog wel een BIG-registratie. Juridisch zijn er dus weinig belemmeringen voor hem om zijn vak weer op te pakken. Lambers ontving vorig jaar ook al een waarschuwing van het Centraal Tuchtcollege. Hij had een autistische patiënt ten onrechte wekenlang opgesloten in de separeercel.

De inspectie heeft nu met de instelling Lentis een verbeterplan afgesproken en zal controleren of dat goed wordt uitgevoerd. Verder is met Lambers afgesproken dat hij pas dan weer aan de slag gaat als hij daarover met de IGZ heeft gesproken.

Lambers heeft volgens de inspectie aangegeven dat hij het eens is met de maatregelen die in Zuid-Laren worden getroffen en dat hij zijn leven wil beteren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden