Omstreden programma levert 12.000 nieuwe donoren op

De zwaar bekritiseerde Grote Donorshow die BNN begin vorige maand uitzond, heeft in de zes weken na de uitzending daadwerkelijk duizenden nieuwe donors opgeleverd.

Het was onmiddellijk na de uitzending al duidelijk dat mensen veel donorformulieren downloaden, maar nu is duidelijk dat daarvan zeker 12.000 zijn teruggestuurd. Normaal gesproken ontvangt het Donorregister 3000 tot 4.000 formulieren per maand.

Op de avond van de uitzending werden al 18.000 donorformulieren gedownload. In de twee weken daarna gebeurde dat nog eens 25.000 keer. Nu blijkt dit dus 12.000 nieuwe donors te hebben opgeleverd.

Toch weet Nancy Poolmans, voorlichters van het donorregister, niet of de actie van BNN al een succes genoemd mag worden. “Natuurlijk hebben wij afgelopen maand 8000 formulieren meer ontvangen dan wij gewend zijn”, zegt Poolmans, “Maar met eigen acties zien we ook een tijdelijke stijging in het aantal mensen dat aangeeft zijn organen beschikbaar te stellen.”

Een van die eigen acties van het donorregister is het persoonlijk aanschrijven van bijna 190.000 jongeren die in 2007 achttien jaar waren. Op die actie kwamen bijna 60.000 reacties terug.

Een goed overzicht van de ontwikkelingen na de donorshow heeft het donorregister niet. “We hebben pas een teller op de site gezet toen de donorshow in het vizier kwam, we weten dus niet hoeveel mensen een formulier van de site haalden voordat BNN de show uitzond”, aldus Poolmans.

In de aanloop naar de uitzending was er een hoop kritiek op de show waarin drie kandidaten met een nierziekte streden om de donornier van een ongeneeslijk zieke vrouw. Nationale- en internationale media berichtten uitvoerig over het BNN-initiatief, Nederlandse politici vonden het ongepast en onethisch en stelden Kamervragen en de Europese Commissie noemde de show ‘een voorbeeld van tamelijk slechte smaak’. Aan het eind van de uitzending werd bekend dat de hele show in scène was gezet om het tekort aan donoren onder de aandacht te brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden