Omstreden president Tsjetsjenië kondigt eigen Hollywoodfilm aan

De Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov (midden). Beeld AP
De Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov (midden).Beeld AP

De omstreden Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov heeft gekozen voor een wel heel opmerkelijke carrièreswitch: hij zou namelijk zijn eerste Hollywoodfilm aan het maken zijn. Dit maakte hij bekend via zijn Instagram-pagina.

Gabriella Codonesu

De president heeft ook al een titel in gedachte voor de film, de ietwat verwarrende zin: "Wie het niet snapt zal het begrijpen". Uiteraard speelt de president zelf de hoofdrol in de film, iets dat hij naar eigen zeggen 'na lange onderhandelingen' heeft besloten. Volgens hem is de regisseur van de film ook al gevonden. Hoewel hij geen naam noemt is de regisseur "bekend van vele Hollywoodfilms", zo is te lezen op zijn instagram-pagina.

Op Instagram plaatste Kadyrov ook alvast een voorproefje van de film, die overigens nog opgenomen moet worden. In een trailer van 30 seconden is te zien hoe Kadyrov, met zijn kenmerkende zonnebril, zijn machinegeweer afvuurt en in slow-motion door het modderige Kaukasusgebied rent. Hij wordt omringd door soldaten die in een cirkel om hem heen rijden en met geweren zwaaien. Volgens de trailer zal de film in ieder geval Russische bioscopen te zien zijn - al is verder niet bekend waar de film precies over gaat.

De trailer: (tekst loopt door onder video)

In de trailer rent Kadyrov in slow-motion terwijl hij een geweer afvuurt. Beeld Youtube
In de trailer rent Kadyrov in slow-motion terwijl hij een geweer afvuurt.Beeld Youtube

Internetliefhebber
Van alle regionale Russische leiders is Kadyrov het meest nadrukkelijk aanwezig op internet. Hij houdt met veel toewijding een Instagram-pagina bij waarop elke dag nieuwe kiekjes van de president te bewonderen zijn. Zo maakt hij selfies met Poetin en poseert hij met het Tsjetsjeense leger. Ook is hij actief op het populaire Russische social media platform VKontakte heeft hij een eigen blog op het Amerikaanse sociale netwerk LiveJournal, een website die overigens door veel Russen wordt gebruikt om ongestoord commentaar te geven op de politiek in Rusland.

Beweerd wordt dat Kadyrov zijn Instagram-pagina vooral heeft om de aandacht af te leiden van zijn omstreden reputatie. Op de foto's poseert hij namelijk vaak met kinderen, vrienden en is hij te zien in allerlei lieflijke situaties (zo is hij hier al paardrijdend te bewonderen). Maar wie de teksten bij de foto's leest, ziet dat Kadyrov zijn ware aard ook hier op geen enkele manier verhuld. Zo heeft hij vlak na de dood van de diplomaat Boris Nemtsov felle kritiek op de "vijanden van Rusland" die beweren dat het Kremlin achter zijn dood zit. Volgens hem zijn deze geruchten "bedoeld om Rusland te ontwrichten".

Wrede dictator
Kadyrov's actiefilm is niet de enige productie waarin Kadyrov momenteel een hoofdrol in speelt. De president stond eerder deze week centraal in een documentaire die hem afschildert als een wrede dictator.

Volgens de documentaire, gefinancierd door voormalig oliemagnaat Mikhail Khodorovsky, worden in Tsjetsjenië op grote schaal mensenrechten geschonden. Khodorovsky beschuldigt Kadyrov er bovendien van dat hij een persoonlijk leger van 80 duizend man heeft en een groot deel van de staatskas in zijn eigen zak steekt. "Hij heeft Tsjetsjenië omgevormd tot zijn persoonlijke feodale domein", aldus Khodorovsky. In de documentaire komen ook de nauwe banden die Kadyrov met Poetin heeft aan bod. In oude interviews is te zien hoe Poetin Kadyrov als een zoon omschrijft en Kadyrov die vervolgens met tranen in zijn ogen zijn trouw aan Poetin belooft.

De documentaire is overigens ook online te bekijken.

Bekende vrienden
In de documentaire wordt ook beweerd dat elke inwoner van Tsjetsjenië geld moet afdragen aan een speciaal fonds, bedoeld voor dure cadeaus voor de president of voor zijn vele bekende vrienden. De president houdt er namelijk heel wat vriendschappen op na. Zo ook met de bokser Badr Hari, die in december vorig jaar voor veel ophef zorgde toen hij poserend met een gouden kalasjnikov in de badkamer van Kadyrov te zien was. De kalasjnikov in kwestie zou de president hem cadeau hebben gedaan.

Alle ophef zorgde ervoor dat Hari de foto uiteindelijk van zijn Instagram verwijderde. Maar de bokser duikt nog geregeld in foto's op van de Tsjetsjeense president, die daarnaast ook ex-voetballer Ruud Gullit en de Franse acteur Gérard Depardieu tot zijn vriendenkring rekent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden