Omstreden neuroloog Jansen Steurs 'heeft vele gezichten'

Aquarel van Ernst Jansen SteurBeeld ANP

Betrokken en bevlogen, maar ook narcistisch en onmogelijk om mee samen te werken. Over de omstreden ex-neuroloog Ernst Jansen Steur doen verschillende verhalen de ronde. Vast staat dat hij verdachte is in wat 'de grootste medische strafzaak ooit in Nederland' wordt genoemd.

Ook staat vast dat Jansen Steur, nadat in Nederland was besloten dat hij niet meer als arts mocht werken, in Duitsland gewoon weer aan het werk ging in meerdere ziekenhuizen. Het ziekenhuis in Heilbronn geeft daarover vandaag een persconferentie.

Non-actief
Ernst Jansen werd geboren op 24 oktober 1945 in het dorpje Kamperland in de provincie Zeeland. De naam Steur, die van zijn moeder, voegde hij pas later aan zijn naam toe. In 1978 begon hij als neuroloog bij het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. Daar werkte hij tot eind 2003. Toen werd hij na een reeks incidenten op non-actief gezet. In 2004 werd hij gedwongen te vertrekken.

De arts genoot jarenlang een goede reputatie, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Die reputatie begint echter vanaf de jaren negentig te wankelen. De 'topneuroloog' - zoals hij zichzelf noemt - maakt geregeld hoogoplopende ruzies met collega's en voelt zich ver boven hen verheven.

Daarnaast komen er bij het bestuur van het ziekenhuis steeds meer klachten van patiënten en collega's binnen over het gedrag van de neuroloog. Het bestuur vergoelijkt echter alles, zelfs als in 2003 aan het licht komt dat Jansen medicijnen steelt wordt hij niet ontslagen maar krijgt hij slechts een waarschuwing.

Zwijgplicht
Bij zijn gedwongen vertrek in 2004 krijgt hij een kwart miljoen euro mee. De neuroloog heeft een zwijgplicht, net als zijn collega's en gedupeerde patiënten. Zij waren inmiddels al financieel afgekocht.

In 1990 kreeg Jansen een ernstig auto-ongeluk, sindsdien heeft hij altijd pijn. Het staat niet vast dat daarmee de problemen begonnen, maar het wordt in verschillende rapporten die over de neuroloog verschenen ook niet uitgesloten.

In 2009 verschijnt een vernietigend rapport over Jansen Steur, waarin de zelfbenoemde 'topneuroloog' met de grond gelijk wordt gemaakt. Het rapport was opgesteld nadat hij in 2003 was vertrokken bij het MST en in de jaren daarna steeds duidelijker werd wat voor grove fouten hij had gemaakt.

De kliniek in HeilbronnBeeld anp

Zelfmoord
De onderzoekscommissie onder aanvoering van Wolter Lemstra concludeerde onder meer dat de neuroloog patiënten onterecht vertelde dat ze een ernstige ziekte hadden en zware medicijnen voorschreef. Een patiënt heeft zelfs zelfmoord gepleegd na een 'slecht nieuws gesprek' met Jansen Steur.

Jansen Steur, de schandaalarts en horrordokter die zelfs lijkschennis zou hebben gepleegd. Maar ook betrokken en bevlogen voor zijn patiënten, sommigen lopen met hem weg. Een arts die ook buiten werktijd klaarstaat voor zijn patiënten. Dit jaar begint de strafzaak tegen hem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden