Omstreden 'nazibeurs' mag naam behouden

Nazidolken op de militariabeurs in 2015. Beeld Arthur Graaff
Nazidolken op de militariabeurs in 2015.Beeld Arthur Graaff

Zelf noemt hij het liever een 'gezellige verzamelaarsbeurs'. Anderen noemen het een 'nazibeurs', tot ergernis van organisator Gaston Vrolings. Hij is het zat om afgeschilderd te worden als fascist en spande een kort geding aan om de term te verbieden. De rechter gaf hem ongelijk: het evenement mag wel degelijk een nazibeurs worden genoemd, omdat er veel nazispullen te koop zijn.

Amber Dujardin

Ze kunnen elkaars bloed wel drinken: Arthur Graaff van de AFVN-bond van Antifascisten en Gaston Vrolings. Hoewel Vrolings zegt met zijn beurs 'een actieve maatschappelijke bijdrage te willen leveren aan zaken als burgerschapsvorming, samenleven en onderwijs', ziet Graaff het evenement het liefst zo snel mogelijk verdwijnen. Met protestacties probeert hij de beurs te verbieden, omdat het volgens hem 'één grote handel in nazi-artikelen en replica's is'.

De militariabeurs, zoals hij officieel heet, vindt op 26 juni plaats in Houten. "Wij gaan zeker nog protesteren, maar dat wil ik een beetje in het vage houden", zegt Graaff. "Wij hebben Vrolings in januari een aantal eisen gesteld: dat hij nazisymbolen zou afplakken, geen namaakspullen zou aanbieden en neonazi's van de beurs zou weren. Daar heeft hij nooit op gereageerd."

Onpartijdig
Vrolings weerspreekt dat. "Ik heb wel degelijk gereageerd", zegt hij. "Neonazi's zijn niet welkom op de beurs. Maar het is onmogelijk om iedereen te controleren. Ik wil ook geen namaakartikelen, want dat trekt inderdaad fout volk aan. Maar ik kan moeilijk alle stands langsgaan om ieder voorwerp te checken."

Vrolings schrijft op de website van de militariabeurs dat het evenement juist 'een steentje bij probeert te dragen' aan de herinnering en herdenking van de Tweede Wereldoorlog. "Ik ben zelf geschiedenisdocent", aldus Vrolings. "Op mijn beurs gebeurt niets onwettigs. Dat heeft de rechter ook geconstateerd. Ik doe er alles aan om onpartijdig te zijn en vraag juist aandacht voor herdenking. Maar deze meneer Graaff is een Stalinist: hij ziet deze periode het liefst uit de geschiedenis verdwijnen."

Fatsoenlijke context
Graaff zegt dat hij geen probleem heeft met de handel in nazispullen, als dat maar in een 'fatsoenlijke context' gebeurt. "Ik zeg niet dat alle nazi-artikelen in een vreugdevuur moeten worden gemieterd. Absoluut niet. Maar je moet er fatsoenlijk mee omgaan. Als zo'n beurs bijvoorbeeld door het Niod zou worden georganiseerd, is het een heel ander verhaal. Daar zou ik geen bezwaar tegen hebben."

De AFNV-bond gaat verder tegen de beurs protesteren en de gemeente Houten en de Vereniging Nederlandse Gemeenten vragen een verbod op de handel in te stellen. Het is de vraag of dit kans maakt: Vrolings heeft geen vergunning van de gemeente nodig en breidde het evenement de afgelopen jaren juist flink uit.

Handel in nazispullen

De militariabeurs in Houten is niet de enige beurs waar nazispullen worden verkocht. Nederland telt inmiddels 27 beurzen voor militaria, zo blijkt uit onderzoek van AFVN-Bond voor Antifacisten. Zo'n 20 procent van de standhouders op die beurzen verkoopt alleen nazispullen. De tien grootste handelaren zouden op basis van schattingen 150.000 euro per jaar omzetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden