Omstreden Muur van Mussert wordt rijksmonument

De zogenoemde Muur van Mussert in het Gelderse Lunteren. Beeld ANP

Na jaren discussie wordt de omstreden Muur van Mussert in Lunteren alsnog rijksmonument. Het is het enige overgebleven bouwwerk van de NSB, de Nederlandse nationaal-socialistische partij die in de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de Duitse bezetter.

Minister van cultuur Ingrid van Engelshoven heeft de procedure in gang gezet om de muur een beschermde status te geven. Zij doet dit na een advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. 

”De Muur van Mussert herinnert ons aan een donkere tijd die deel uit maakt van onze geschiedenis. We kunnen van deze zwarte bladzijde uit het verleden veel leren'', aldus de bewindsvrouw. “De Muur is een overblijfsel van een tijdperk waarmee aan volgende generaties het verhaal van de oorlogsjaren verteld kan worden.''

Toespraken

NSB-leider Anton Mussert hield er van 1936 tot 1940 toespraken. Vele duizenden NSB-leden kwamen er elk jaar bijeen. Van het nationaalsocialistische complex in het Gelderse Lunteren (gemeente Ede) is nu alleen nog de enorme muur en een deel van het amfitheater over.

De muur staat op particulier terrein. De eigenaar wilde de restanten slopen om zijn camping De Goudsberg te kunnen opknappen. Het Rijk schoof een beslissing over een erfgoedstatus jaren voor zich uit.

Een meerderheid in de Tweede Kamer toonde zich vorig jaar november al voorstander van behoud van de Muur van Mussert. De restanten van een plaats van samenkomst van de NSB moeten bewaard blijven, zodat we ons ook minder fraaie kanten van het verleden blijven herinneren, stelde een Kamermeerderheid.

Lees ook: Minister vertraagde bescherming Muur van Mussert

Lees ook het commentaar van Trouw: Behoud de Muur van Mussert als waarschuwing

De muur staat op particulier terrein. De eigenaar wilde de restanten slopen om zijn camping De Goudsberg te kunnen opknappen. Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden