Omstreden miljardair Beny Steinmetz bankiert bij ABN Amro

null Beeld .
Beeld .

ABN Amro is betrokken bij bedrijven van de omstreden Israëlische zakenman en miljardair Beny Steinmetz. De bank houdt rekeningen aan voor Nederlandse vennootschappen die aan Beny Steinmetz verbonden zijn. Ook verschafte het in 2014 voor tientallen miljoenen euro's krediet aan een bedrijf waarvoor Beny Steinmetz op dat moment volledig tekenbevoegd was. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw en het FD naar de Panama Papers.

Van onze verslaggevers

Beny Steinmetz is vooral omstreden vanwege een zaak in het West-Afrikaanse Guinee. Een regeringscommissie concludeerde in 2014 dat hij enkele jaren eerder via omkoping de rechten had verkregen op een grote ijzerertsmijn in dat land. Zijn bedrijf BSGR verkreeg de concessie in 2008 voor 160 miljoen dollar en verkocht de helft daarvan korte tijd later voor 2,5 miljard.

Sinds 2013 lopen er corruptie-onderzoeken tegen hem in onder meer Zwitserland en de Verenigde Staten. Ook oordeelde een rechtbank in Roemenië vorige maand dat tegen hem een arrestatiebevel kan worden uitgevaardigd vanwege een beschuldiging van witwassen.

ABN Amro ontkent iedere relatie met BSGR. "Het bedrijf rond Beny Steinmetz is opgebouwd rond de groep BSGR (waarmee wij niets te maken hebben). Onder deze groep zijn o.a. de mining activiteiten ondergebracht", aldus de bank. BSGR staat voor Beny Steinmetz Group Resources, het hoofdbedrijf van deze groep. De bank zegt wel zaken te doen met SDG (Steinmetz Diamond Group), dat sinds 2013 de naam Diacor draagt.

Diamantbranche
De eigenaren van Diacor zijn volgens ABN Amro sinds 2013 Beny's broer Daniel Steinmetz en een zakenpartner (Nir Livnat). "Naar aanleiding van de publiciteit rond BSGR in 2013 heeft Diacor bevestigd dat er geen relatie is tussen Diacor/SDG en BSGR", aldus ABN Amro.

Uit de gelekte documenten van de Panamese juridisch dienstverlener Mossack Fonseca blijkt echter dat Beny Steinmetz tot juli 2015 gevolmachtigde was bij Diacor International Limited, een van de bedrijven in de Diacor-groep, gevestigd op de Maagdeneilanden. Dat betekent dat hij zelfstandig voor belangrijke beslissingen van dit bedrijf kon tekenen. Diacor had in 2013 verzocht Beny uit te schrijven als gevolmachtigde, maar dat gebeurde uiteindelijk pas twee jaar later.

Dat betekent dat toen ABN Amro op 25 februari 2014 Diacor International Limited een kredietfaciliteit verschafte van ruim 36 miljoen euro, het dat deed aan een bedrijf waar Beny Steinmetz volledig tekenbevoegd was. Waar de leningen aan Diacor voor dienen is overigens niet duidelijk.

ABN Amro zegt juist in de diamant- en edelstenenbranche (dat wil zeggen bij de handel in diamanten en edelstenen) de bedrijven extra goed te controleren. "De verhoogde aandacht houdt bijvoorbeeld in dat ABN Amro elke klant periodiek aan een review onderwerpt en transacties continu worden gecheckt. Daarnaast wordt bij eigendoms-, naam-, structuurwijzigingen, directiewisselingen, UBO-wisselingen (wisselingen van de uiteindelijk gerechtigde, de eigenaar, red.), negatieve publiciteit et cetera een extra review gedaan."

Overigens heeft de advocaat van Steinmetz, de Zwitser Marc Bonnant, na juli vorig jaar nog altijd een volmacht voor Diacor International Limited, samen met broer Daniel Steinmetz.

Meer banden
Uit de Panama Papers blijken nog meer banden tussen ABN Amro en de bedrijven van Beny Steinmetz. Minimaal vijf vennootschappen in Nederland van diens BSGR-groep noemen ABN Amro in hun jaarverslagen als de bank waar zij rekeningen houden. Zo is de coöperatie BSG Real Estate (Netherlands) volgens het jaarverslag van 2014 in handen van de Balda Foundation in Liechtenstein. Uit documenten in de Panama Papers blijkt dat Balda in handen is van Beny Steinmetz. In een mail stelt ABN Amro echter: "ABN Amro is geen huisbank van en heeft geen (krediet)relatie met de BSGR."

Het bovenstaande is opmerkelijk omdat het FD een jaar geleden al onthulde dat toezichthouder DNB scherpe kritiek heeft op de manier waarop ABN Amro zijn klanten doorlicht. De bank is in opdracht van DNB al sinds 2013 bezig haar beleid aan te scherpen, maar tot vorig jaar niet tot tevredenheid van de toezichthouder. In een uitgelekte brief stelt DNB dat ABN Amro onvoldoende onderzoek doet naar een klant 'waar al jaren signalen over corruptie rond hangen'.

Vlak daarvoor werd bekend dat ABN Amro forse steken had laten vallen bij de dienstverlening aan vermogende klanten in Dubai. De bank hielp actief mee om strenge regels omtrent witwassen en financiering van terrorisme te omzeilen.

Aan dit artikel werkten mee: Jan Kleinnijenhuis (Trouw), Karlijn Kuijpers (Trouw), Siem Eikelenboom (FD) en Gaby de Groot (FD).

Lees vandaag in Trouw een profiel van de mysterieuze diamantmiljardair Beny Steinmetz, die een fortuin vergaarde in de mijnbouw, maar in de knel raakte door een smeergeldaffaire.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden