Update

'Omstreden Marokkaanse imam heeft misschien al visum'

De Marokkaanse imam Mohamed al-Maghraoui Beeld afp
De Marokkaanse imam Mohamed al-MaghraouiBeeld afp

De omstreden imam Mohamed al-Maghrao uit Marokko heeft misschien al een visum van een Schengenpartner. Minister Ivo Opstelten zoekt dit op het ogenblik uit, zo heeft hij de Tweede Kamer vandaag laten weten. De Marokkaan heeft nog geen visum aangevraagd voor speciaal ons land.

De As Soennahmoskee in Den Haag heeft de geestelijke uitgenodigd om te komen spreken op een bijeenkomst op 23 december. Een meerderheid van de Kamer is tegen de komst van de imam, die onder meer voorstander zou zijn van het uithuwelijken van meisjes van 9 jaar. 'Als hij toch spreekt in de Assoenah, dan moet de moskee direct sluiten', twitterde Geert Wilders van de PVV, die ook geen visum voor de man wil. Kamerlid Khadija Arib (PvdA) noemt de uitnodiging eveneens 'onbegrijpelijk'.

Het parlement ziet nog even aan wat Opstelten en zijn collega van Buitenlandse Zaken gaan ondernemen, anders komt er nog een debat over de zaak.

Mocht Al-Maghraoui een visum voor ons land aanvragen, dan is weigering zeker een van de mogelijkheden, denkt Opstelten. De bewindsman noemt de aan de imam toegedichte uitgangspunten 'verwerpelijk' en in strijd met internationale verdragen om kinderen te beschermen.

Opstelten is verder bereid om met de burgemeester van Den Haag te gaan overleggen op de rol en positie van de As Soenahmoskee, zo meldt hij op vragen van de PvdA.

'Aanprijzen van pedofilie en verkrachting'
Al-Maghraoui vaardigde in 2008 een fatwa uit, waarin hij zich schaarde achter meisjeshuwelijken. De Marokkaanse advocaat Mourad el-Bekkori diende daarop een aanklacht in tegen de imam wegens het 'aanprijzen van pedofilie en verkrachting'. De huwelijksgerechtigde leeftijd in Marokko, dat een verlichte familiewet heeft, is bepaald op 18 jaar. "Het is de profeet die het vóór mij heeft gezegd", reageerde de imam. De Marokkaanse hoge raad van ulema's (geestelijke geleerden) veroordeelde de fatwa unaniem.

PvdA-Kamerlid Arib zegt dat niet zijn salafisme - een radicale opvatting van de islam - de reden is voor haar om het kabinet te vragen een eventueel visum te weigeren. 'Hoe verwerpelijk ik dat ook vind, mij gaat het er om dat hij oproept tot seksueel geweld tegen meisjes vanaf 9 jaar. Zijn uitspraken hebben destijds in Marokko veel opschudding veroorzaakt. Zijn website is uit te lucht gehaald, zijn koranscholen werden gesloten. Hij heeft ook enkele jaren in Saoedi-Arabië gewoond.'

Zij bestrijdt dat er met dubbele maten wordt gemeten door de Kamer. Er ontstond recent tweemaal ophef in de Kamer toen PVV-Kamerlid De Roon geen visum kreeg voor Turkije en Egypte. 'Die zaken zijn niet vergelijkbaar. De Roon roept niet op tot geweld, dat doet de imam wel.'

Sjeik Fawaz Jneid
De Assoenah-moskee in Den Haag die Al-Maghraoui heeft uitgenodigd, haalde de afgelopen jaren geregeld het nieuws. Vooral de imam van de moskee, Sjeik Fawaz Jneid, is omstreden door zijn uitspraken over onder andere politici en cineast Theo van Gogh.

De AIVD concludeerde twee jaar geleden dat met de intrede van een nieuw bestuur de toon van de moskee gematigder werd. Ook concludeerde burgemeester Jozias van Aartsen dat de moskee steeds meer afstand neemt van het aanwenden van geweld.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden