Omstreden kampioen

Het Nederlandse topschaken moet dichter bij de mensen komen. Daarom werd het NK Schaken verplaatst van de buitenwijken van Rotterdam naar het centrum en daarom speelde de Bosnische titelwinnaar Predrag Nikolic de afgelopen week zijn laatste NK.

Loek van Wely: ,,Terecht. Het publiek wil toch gewoon weten wie van Timman, Piket en mij de sterkste is?''

Sytze Faber van de KNSB loopt slechts negen maanden in het schaakwereldje rond, maar is niet bang om in te grijpen. De veranderingen die hij doorvoerde bij de verdeling van het budget over startgeld en prijzengeld, leverde de afmelding op van Jan Timman. Nederlands hoogst genoteerde op de wereldranglijst kon het niet verkroppen dat zijn startgeld voor de tweede keer in vijf jaar werd gehalveerd.

Ook de uitgifte van een wild card aan de eerste vrouwelijke deelneemster aan een NK, Zhao Qin Peng, werd niet zonder gemor geaccepteerd.

Faber heeft als doel de aandacht van publiek en pers voor schaken te vergroten.

,,Er komt nog steeds niet veel publiek op de toernooien af en het ledental van de bond blijft dalen. En dat terwijl meer dan één miljoen mensen af en toe een potje schaken. Er valt nog een wereld te winnen, maar dan moet het allemaal wel wat laagdrempeliger'', aldus Faber.

De eerste maatregel, de verhuizing naar de theaterzaal van de Rotterdamse gemeentebibliotheek in het centrum van de stad, pakte goed uit.

In de hal van de bibliotheek stuitten toevallige passanten op de publieke analyses van de verderop gespeelde partijen. En vanaf het pluche van de theaterzaal had iedere bezoeker een onverstoorde blik op de twaalf spelers en de zes televisieschermen met het zettenverloop.

De wild card van de Chinese Peng leverde vraagtekens op. Wat moest het toernooi beter worden van een speelster met zo'n lage ranking?

De hoeveelheid publiciteit die haar deelname opleverde, bewees echter wel het gelijk van Faber. Het publiek bleek zeer begaan met het lot van de vrouwelijke underdog.

Loek van Wely: ,,De deelname van Peng was wel een keer leuk. Maar het moet geen blijvende gewoonte worden. Als ze nog een keer mee wil doen, moet ze haar plaats gewoon verdienen.''

Peng wist in de eindklassering uiteindelijk twee spelers onder zich te houden (Friso Nijboer en debutant en meervoudig jeugdkampioen Ruud Janssen), door onder meer twee verrassende overwinningen op Dimitri Reinderman en Erik van den Doel.

De al enige jaren in Oegstgeest woonachtige Bosniër Predrag Nikolic ging vanaf dag één aan de leiding en werd op weg naar de eindstreep achtervolgd, maar niet meer ingehaald, door Jeroen Piket en Loek van Wely.

Zijn landgenoot Ivan Sokolov, vorig jaar nog overtuigend winnaar van de titelstrijd, blunderde zich dit jaar, tot zijn eigen ergernis, naar een zesde plaats.

Beide gastspelers worden in de aanloop naar het volgende Nederlands kampioenschap voor het blok gezet.

Om de uitstraling van de nationale titelstrijd te vergroten zijn dan alleen nog spelers welkom die ook bij internationale toernooien Nederland willen vertegenwoordigen.

Nikolic heeft inmiddels al aangegeven voor Bosnië-Herzegovina te willen blijven uitkomen in landenwedstrijden. ,,Eigenlijk zou ik het liefst voor beide landen uitkomen, maar dat mag nu eenmaal niet.''

Nikolic heeft zich vanaf de eerste zet in het toernooi gerealiseerd dat hij weleens bezig kon zijn aan zijn laatste NK. Misschien ging het juist daarom zo goed.

Nikolic: ,,Ik was heel ontspannen. Ik hoefde niet per se te presteren. Ik had geluk dat ik zo goed van start ging. Daardoor kon ik mij permitteren om enkele malen snel remise te spelen.''

Ook in de laatste ronde kwam Nikolic gisteren snel remise overeen.

Tegen de dit toernooi verrassend goed voor de dag komende Reinderman stelde Nikolic reeds na twaalf zetten een puntendeling voor. Reinderman dacht een kwartiertje na, maar accepteerde het voorstel toch.

Met Nikolic' achtenhalve punt uit elf partijen kon alleen Jeroen Piket nog langzij komen. Piket zat in de laatste ronde tegenover aartsrivaal Loek van Wely. Die was vastberaden de techniek van de verschroeide aarde toe te passen: ,,Ik geen kampioen, dan hij ook niet.''

Van Wely hoopte te profiteren van de wil om te winnen van zijn tegenstander. Maar daarin stelde Piket hem teleur. Hij nam geen onnodige risico's en kwam hij niet verder dan remise. Piket bereikte met acht punten de tweede plaats.

Van Wely heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij de Bosnische gastspelers geen warm welkom heet op het NK. ,,Wat moet je met een nationaal kampioen die hier alleen voor het geld komt. Die niets geeft om die titel en er niets mee doet'', aldus Van Wely, die samen met Reinderman en Van der Wiel de derde prijs moest delen.

Piket, die zonder de deelname van de gasten zich dit jaar de sterkste Nederlander had mogen noemen, is het niet met Van Wely eens.

,,Voordat ze kwamen stelde het NK weinig voor. Nu is het een zeer sterk bezet toernooi. Bovendien; als zij gedwongen worden voor Nederland uit te komen, dan krijgen jongens als Van den Doel en Reinderman geen kans om door te stromen. Dat is de andere kant van het verhaal.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden