Omstreden injectie blijft gehandhaafd in VS

Een executieruimte in Huntsville, Texas. Beeld afp
Een executieruimte in Huntsville, Texas.Beeld afp

De Amerikaanse staat Oklahoma mag de doodstraf blijven uitvoeren met behulp van injecties met midazolam. Het gebruik van het dodelijke middel is niet in strijd met het grondwettelijke verbod op een wrede en ongebruikelijke straf, bepaalde het Hooggerechtshof maandag.

redactie

In Europa is midozalam vooral bekend als medicijn voor kinderen met epilepsie, maar in de VS wordt het sinds 2008 gebruikt in dodelijke injecties. De spierontspanner moet ervoor zorgen dat veroordeelden in een comateuze slaap vallen, maar die ontaardde al verschillende keren in een nachtmerrie.

Schuimbekken
Vorig jaar ging het mis bij een aantal executies in Oklahoma, Ohio en Arizona waarbij het medicijn werd gebruikt. Zo moest de 38-jarige Clayton Lockett binnen een paar minuten dood zijn, maar hij opende al snel zijn ogen weer. Hij kreeg stuiptrekkingen, begon te schuimbekken en kwam drie kwartier later door een hartstilstand om het leven.

Ook bij Dennis McGuire (53) verliep de executie niet vlekkeloos. Hij begon hevig te ademen nadat hij de dodelijke injectie toegediend had gekregen. "Zijn buik zwol kort na de injectie behoorlijk op. De elf minuten daarna zag ik hem met gebalde vuisten naar lucht happen", schreef pastor Lawrence Hummer destijds in The Guardian.

William Schabas, een Amerikaans hoogleraar internationaal strafrecht, sprak met Trouw over de executies, die hij 'geklungel' noemde, uitgevoerd door mensen zonder medische achtergrond, en met dubieuze middelen: "Als je in Amerika naar de apotheek gaat om een middel te halen, moet het zijn getest in een laboratorium. Dat is bij de executiemiddelen niet het geval. Je kunt ze ook niet testen op mensen, dus dat maakt het al moeilijk."

Nipte meerderheid
Na deze incidenten rees twijfel en discussie of de spierverslapper de veroordeelden wel in een comateuze slaap bracht. Drie gevangen uit Oklahoma die hetzelfde lot te wachten staat, zijn daarom naar de rechter gestapt.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof stemde maandag echter met een nipte meerderheid in met de handhaving van midazolam. Vier van de negen rechters stemden tegen, van wie twee het zelfs 'erg waarschijnlijk' noemden dat de grondwet de doodstraf überhaupt afkeurt.

Midazolam wordt tot nu toe slechts in vier staten gebruikt. Volgens persbureau Bloomberg geeft de uitspraak andere staten meer ruimte om het middel toe te passen bij de doodstraf, die in 31 staten is toegestaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden