Rotterdam

Omstreden imam: 'Mensen hebben angst voor mij'

De omstreden imam Haitham al-Haddad. Beeld Jan de Groen

De omstreden imam Haitham al-Haddad sprak afgelopen zaterdag in Rotterdam. Protesten of demonstraties bleven uit, De politie hield wel een oogje in het zeil.

Ongeveer zestig moslims uit heel Nederland luisterden naar lessen van de Britse imam. In het centrum de Middenweg aan de Kerdijkstraat in Rotterdam-Noord sprak Al-Haddad over de originele islam en de correcte interpretatie daarvan.

Pers niet welkom
Om tien uur 's ochtends druppelen enkele volledig gesluierde vrouwen, jonge meiden met hoofddoeken via de voordeur binnen. De mannen, veelal in jellaba en met baard volgen het bordje met 'broeders' en worden door de achteringang geleid. De pers is niet welkom.

Rotterdamse politici stonden afwijzend tegenover de komst van de imam. De shariageleerde zou voor steniging zijn en noemt het noodzakelijk om joden en christenen te haten. Vrijdag sprak Al-Haddad in Almere. Een aanwezig raadslid van de ChristenUnie reageerde geschokt over de uitlatingen van de imam daar.

Vorige week kondigde de rechtse groep Identitair Verzet protest aan tegen de lezing van de omstreden imam. Afgelopen zaterdag bleef het echter rustig voor de deur van centrum de Middenweg.

Politie
Wel reed de politie regelmatig rondjes door de straat. Volgens Al-Haddad komt de weerstand tegen hem vooral omdat de media een verkeerd beeld van hem geschetst hebben.

'Mensen hebben angst voor mij. We kunnen het natuurlijk op bepaalde punten niet eens zijn, maar kom naar mij luisteren,' zei hij zaterdagavond na de lezing.

Ondanks de weerstand tegen zijn komst gaf hij aan zich welkom te voelen in Rotterdam. Hij bezocht de Maasstad vier keer eerder. 'Wij moslims verblijven in Nederland. Het is ook ons land geworden. We kunnen vredig naast elkaar bestaan en van elkaars verschillen leren.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden