Omstreden imam krijgt opnieuw podium

De komst van shariageleerde Haitham al-Haddad leidde onlangs tot ophef. Over twee weken spreekt hij opnieuw in Nederland; op een islamcongres in Amsterdam.

De omstreden Britse shariageleerde Haitham al-Haddad is een van de sprekers op het Nationaal Islam Congres op 8 april in Amsterdam. Het is de derde keer dat er zo'n congres wordt gehouden, bij beide vorige gelegenheden hield Haddad eveneens een voordracht. Hij is uitgenodigd omdat hij een interessante spreker is, aldus organisator Saoed Khadjé.

Vorige maand zou Al-Haddad deelnemen aan een symposium op de Vrije Universiteit Amsterdam, georganiseerd door een islamitische studentenorganisatie. Dat optreden ging niet door vanwege de ophef die ontstond. Een Kamermeerderheid had opgeroepen de Brit niet het land binnen te laten, omdat hij onder meer haatzaaiende uitspraken over Joden zou hebben gedaan. Hij kwam uiteindelijk wel naar Nederland en sprak op een discussie-avond in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Die instelling vindt dat extreme ideeën in het debat moeten worden bestreden.

De imam zei in De Balie dat hij e-mails en brieven ontving van vrouwen, die vanwege hun zonden graag gestenigd zouden willen worden. Hij vertelde niet of er ook zondige mannen waren met dezelfde doodswens. In het tv-programma 'De Halve Maan' had hij een pittige discussie met een presentatrice, die weigerde een hoofddoek te dragen.

Tegen de Wereldomroep zei hij dat hij het slachtoffer was geworden van de joodse lobby in Groot-Brittannië. Hij ontkende dat hij de Joden ooit had bestempeld als vijanden van God of als afstammelingen van apen en varkens. Wel wees hij op preken die hij zou hebben gehouden na het uitbreken van de tweede Palestijnse intifadah, in 2000. Hij zou daarin, zei hij, woorden hebben gebruikt die volgens Arabisch gebruik passend zijn, maar in vertaling opleverden wat erover gezegd is.

Ook in de Balie klaagde hij over ongelukken bij vertalingen van zijn uitspraken.

De sjeik is adviseur van tal van islamitische organisaties in Groot-Brittannië. Hij studeerde in Soedan en Saoedi-Arabië rechten, de islamitische wet en computerwetenschappen. Hij is ook verbonden aan de Islamic Sharia Council in Londen, een organisatie die moslims adviseert hoe ze hun leven kunnen inrichten volgens de eisen van de sharia.

Al-Haddad was al uitgenodigd voor het congres van volgende maand, lang voordat er ophef rond hem ontstond, aldus organisator Khadjé, die ook in De Balie was. Daar gebeurde volgens hem 'niks geks'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden