Omstreden hoogleraar weg bij Gezondheidsraad

Proeven met de nieuwe screening op baarmoederhalskanker kunnen gewoon doorgaan, maar het niet melden van een zakelijk belang kost deelnemend hoogleraar Chris Meijer zijn plek in de Gezondheidsraad.

Dit wetenschappelijke adviesorgaan van de politiek concludeerde vier jaar geleden dat het bestaande onderzoek, het zogeheten uitstrijkje, nog nauwkeuriger uitpakt als er in plaats van afwijkende cellen eerst wordt gekeken naar het virus hrHPV. Mede op basis van die conclusie besloot minister Schippers (volksgezondheid) dit nieuwe onderzoek in te voeren. Dat gaat volgend jaar gebeuren; er lopen inmiddels proeven.

NRC Handelsblad meldde vorige week dat Chris Meijer, onderzoeker van de nieuwe screening en betrokken bij dit advies, belangen had verzwegen in bedrijven die baat hebben bij deze vernieuwing. Meijer zelf verklaarde direct dat er geen sprake was van ongeoorloofde belangenverstrengeling.

De Gezondheidsraad liet gisteren weten dat Meijer wel enkele nevenfuncties had opgegeven - reden om hem slechts als adviseur van dit rapport te benoemen. Twee andere belangen heeft hij volgens de raad verzwegen, en dat is in strijd met de interne regels. Na een gesprek met voorzitter Pim van Gool leverde Meijer zijn lidmaatschap in.

Aan het advies zelf hoeft volgens Van Gool niets te veranderen. Het is naast het onderzoek van Meijer gebaseerd op drie andere wetenschappelijke studies, en die zijn net zo positief over de nieuwe screening als het werk van de Amsterdamse hoogleraar. Bovendien steunt de positieve aanbeveling op medewerking van ruim dertig experts.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden