Omstreden hbo-rector kan voortaan weggestuurd worden

Bussemaker scherpt regels aan na affaire bij islamitische opleiding

Particuliere hogere beroepsopleidingen kunnen in de toekomst hun hbo-accreditatie kwijtraken als een leidinggevende in opspraak komt. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) willen wettelijk vastleggen dat de opleidingen blijk moeten geven van 'maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef'. Dat schrijven ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Ze reageren daarmee op de controverse rond rector Ahmed Akgündüz van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR). Die instelling biedt hbo-opleidingen tot imam en geestelijk verzorger aan. Akgündüz noemde tegenstanders van de Turkse premier in oktober 'goddelozen' en vijanden van 'religie en vaderland'. Alevitische moslims waren ongelovigen en moesten worden vermeden. De VVD vroeg Bussemaker vervolgens om de accreditatie van de IUR in te trekken.

Dat bleek onmogelijk, vertelt een woordvoerder van Bussemaker. "We zijn op een maas in de wet gestuit. Nu hoeven particuliere hbo-instellingen alleen hun accreditatie in te leveren als de onderwijskwaliteit te laag is. Daarvan is bij de IUR geen sprake." In het geval van de Islamitische Universiteit stond Bussemaker dus machteloos.

Overigens geldt de eis van maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef wel al voor mbo's en hbo-instellingen die door de overheid wor- den bekostigd, zoals InHolland en Avans.

Bussemaker verwijst in haar brief ook naar een nieuw rapport van de Onderwijsinspectie over de IUR. Dat is positief van toon: de instelling zegt 'dat ze de basiswaarden van de democratische rechtsstaat onderschrijft' en de inspectie ziet geen reden om daaraan te twijfelen.

Over de financiering is de inspectie minder optimistisch. De universiteit is onderdeel van Diyanet, het Turkse presidium voor godsdienstzaken. Ze accepteert volgens de inspectie 'geen financiering van buitenlandse staten', maar haalt wel geld binnen via 'persoonlijke netwerken, waaronder die van de rector'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden