Omstreden Genderkliniek weer open

AMSTERDAM - De Genderkliniek, die ouders de keuze tussen een jongen of een meisje belooft, gaat volgende week weer open. Dat kondigde directeur B. van Delen zaterdag aan in het tv-programma 'Knevel op zaterdag'.

De Utrechtse kliniek ging in het najaar van 1998 op slot op last van toenmalig minister van volksgezondheid Borst. Zij meende dat geslachtsbepaling zonder duidelijke medische reden -bijvoorbeeld een geslachtsgebonden erfelijke aandoening- in strijd is met de Wet bijzondere medische verrichtingen.

Van Delen probeerde daarop de kliniek naar België te verhuizen, maar dat werd gedwarsboomd door de Vlaamse minister van gezondheidsbeleid Demeester. Een koninklijk besluit uit 1987 over centra voor menselijke erfelijkheid bood haar de mogelijkheid de Genderkliniek te weigeren.

Van Delen meent nu een juridische mogelijkheid te hebben gevonden om opnieuw te beginnen in Nederland. Hij wil het zaad van het ouderpaar naar de Verenigde Staten zenden om het daar te laten scheiden. Zodoende denkt hij de Wet bijzondere medische verrichtingen te omzeilen.

Staatssecretaris Ross van volksgezondheid vindt echter dat deze buitenlandse omweg in strijd is met de geest van de wet. Zij vraagt de Inspectie voor de Gezondheidszorg nader onderzoek te doen.

De kamerleden Van Ormel (CDA) en Kant (SP) reageerden al in het tv-programma verontwaardigd op de plannen van Van Delen. Van Ormel meent dat Van Delen in strijd handelt met de nieuwe embryowet. Ook Kant vindt dat er juridisch tegen de Genderkliniek moet worden opgetreden, desnoods met een spoedwet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden