Omstreden duivelsbeeld onthuld in Detroit

Een afbeelding van Baphomet, zoals onthuld door de Satanic Temple. Beeld ap
Een afbeelding van Baphomet, zoals onthuld door de Satanic Temple.Beeld ap

Onder het mom van 'verkeerd zijn is niet fout' onthulde een satanistisch gezelschap in Amerika zaterdag een controversieel duivelsbeeld in Detroit. Het beeld van de Satanistische Tempel moest eigenlijk in Oklahoma worden neergezet, maar dat werd verboden. Mogelijk is er wel plek in Arkansas.

Vooraf deed de aankondiging veel stof opwaaien in christelijk Amerika. Dat kwam voornamelijk omdat de onthulling vergezeld zou gaan van de 'grootste openbare satanistische ceremonie ooit'.

Uiteindelijk viel het met de verwachte commotie mee, oordeelde Time-magazine. Volgens het blad kwamen ruim zevenhonderd mensen af op 'een kruising tussen een underground rave en een Halloween-feest', dat was georganiseerd in een loods op een industriegebied nadat een restaurant en een populaire dansgelegenheid de Satanistische Tempel hadden geweigerd.

Om iets voor middernacht werd uiteindelijk Baphomet onthuld, een gevleugelde satan met het lichaam van een man en het (gehoornde) hoofd van een geit. Het is al jaren het symbool van het satanisme, nadat het in de Middeleeuwen nog werd vereerd door de Tempelridders. Op video's is te zien hoe twee mannen elkaar kort na de onthulling zoenend in de armen vallen.

De jongen Thomas Carey bidt tijdens een mis in Detroit. De mis werd gehouden als antwoord op het plan om een duivelsbeeld te onthullen. Beeld ap
De jongen Thomas Carey bidt tijdens een mis in Detroit. De mis werd gehouden als antwoord op het plan om een duivelsbeeld te onthullen.Beeld ap

Baphomet
De Baphomet in Detroit is gemaakt van brons, weegt een ton en is bijna drie meter hoog. Naast het beeld staan een jongen en een meisje die bewonderend naar de geitenkop staren. Een pentagram is zichtbaar achter het hoofd van Baphomet.

De plannen voor het beeld waren al twee jaar oud. Met het beeld wil de satanistische gemeenschap, die wereldwijd bestaat uit 'duizenden' leden, laten zien dat anders zijn niet per se slecht is, vertelde organisator Jex Blackmore tegen Time. "Baphomet is een symbool voor het verdwijnen van tegenstellingen, van de bereidheid om te omhelzen en verschillen te vieren."

De Satanistische Tempel is een van de satanistische organisaties die steeds meer naar buiten treden in Amerika. Vorig jaar stuurden ze scholen in Orlando het boek 'Het grote kinderboek over satanische activiteiten.' Desondanks wekken hun acties vaker irritatie dan goedkeuring op, schreef Trouw eerder. Daarom ook dat gasten voor de onthulling van het duivelsbeeld de locatie pas een dag voor het evenement via email te horen kregen.

Satanisten geloven niet in de duivel
Hoewel satanisten in vele gedaanten komen, sluiten de woorden van Blackmore aan bij de bevindingen die Trouw-redacteur Harriët Salm deze zomer opdeed in de Church of Satan in New Jersey, waar ze over de schoonheid van de duivel sprak met twee satanisten, Aden Ardennes en Darren Deicide.

Geloven in de duivel doen de satanisten niet, schrijft Salm. Het hoogste doel in het leven van een satanist is het zichzelf naar de zin te maken. Deicide: "Wij accepteren dat het universum volstrekt onverschillig is voor ons bestaan. En wij staan proactief in het leven en zetten onszelf in het centrum."

Satanisme is daarom niets meer dan een manier om een 'goed feestje' te bouwen. Ardennes: Wij vinden het heerlijk om concepten die anderen hebben, te verdraaien voor ons eigen doel. Het is deel van een show. En als het met een naakte man op een altaar werkt, of meerdere, of een jonge dame, waarom niet?"

Desondanks vertoont de Church of Satan zich niet aan de buitenwereld, schrijft Salm. "Dat zou tot problemen met kwaadwillende fundamentalistische christenen kunnen leiden."

null Beeld Renske Karremans
Beeld Renske Karremans

Welkomstfeest
Nu de kleine satanistengroep zich wel in het openbaar toonde, leidde dat meteen tot een kleine demonstratie van zo'n vijftig christenen. Bovendien werd afgelopen weekend in verschillende kerken gebeden voor het behoud van de stad. "Het laatste wat we nodig hebben is een welkomstfeest voor de duivel in Detroit", zei de pastoor van de Greater St. Matthewkerk in Highland Park, Dave Bullock.

Oorspronkelijk was het plan om het beeld neer te zetten naast een monument voor de Bijbelse Tien Geboden op gemeentegrond in Oklahoma, in het kader van vrijheid van godsdienst. Dat kon echter niet doorgaan, omdat de rechter geloofsbeelden op die terreinen verbood.

In Arkansas werd een dergelijk christelijk monument wel toegestaan op politiek neutraal terrein. Volgens Blackmore gaat de Satanische Tempel proberen om het duivelsbeeld daar te laten plaatsen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden