Omstreden donatie achtervolgt Mozilla's nieuwe CEO

Beeld anp

Mozilla heeft sinds vorige week een nieuwe CEO en dat blijft niet onopgemerkt. Brendan Eich moet Mozilla klaar maken voor de toekomst, maar zijn verleden staat meer in de belangstelling. Hij deed in 2008 een donatie aan een antihomohuwelijk campagne. Hoewel op persoonlijke titel, het blijft hem achtervolgen.

De aanstelling van Eich was al omstreden. Drie bestuurders stapten kort erna op, maar Mozilla ontkent dat dit te maken heeft met Eich. The Wall Street Journal wist echter te melden dat zij een voorkeur hadden voor een CEO van buiten het bedrijf en iemand met meer ervaring in de mobiele markt.

Andere werknemers van Mozilla lieten minder onduidelijkheid bestaan waarom zij de benoeming van Eich niet kunnen waarderen. Op Twitter vroegen zij om zijn aftreden naar aanleiding van zijn persoonlijke overtuigingen over het homohuwelijk.

Hoewel het in de Verenigde Staten niet vanzelfsprekend is dat mensen voorstander zijn van het homohuwelijk, ligt dit voor een CEO in de liberale en vooruitstrevende technologiesector gevoelig, zeker bij Mozilla.

Openheid
Eich schonk duizend dollar aan een organisatie die Preposition 8 steunde, het wetsvoorstel waarin homokoppels in Californië werd verboden te trouwen. De ideeën van Eich lijken tegenstrijdig met waar Mozilla voor staat. Het bedrijf dat de browser Firefox voorbracht promoot openheid en transparantie. In tegenstelling tot andere grote internetbedrijven als Google en Apple is Mozilla een non-profit organisatie waar iedereen kan meewerken aan het toegankelijk maken van het web voor iedereen.

Op de eigen website schrijft Mozilla: "We geloven dat de daad van menselijke samenwerking over een open platform essentieel is voor individuele groei en onze collectieve toekomst. We nodigen anderen uit om mee te doen en het internet voor iedereen een betere plek te maken."

Mozilla-manifest
In het 'Mozilla-manifest', een online document met de uitgangspunten van het bedrijf, zegt het dat het medewerkers "trots wil maken op wat we doen". Toch bleken sommige medewerkers niet trots zijn om te werken onder een baas met deze ideeën over het homohuwelijk.

Het bedrijf reageerde met een statement waarin het gelijke rechten voor iedereen en het homohuwelijk steunt. Eich reageerde op zijn blog op de ophef. Hij liet weten dat hij er alles aan zal doen om Mozilla een bedrijf te laten zijn waar iedereen welkom is ongeacht seksuele oriëntatie. Hij bood zijn excuses aan voor de pijn die hij had veroorzaakt. "Veel mensen bij Mozilla weten dat ik mensen neem zoals ze zijn en samenwerk met iedereen die iets wil bijdragen."

Datingsite
Ook de Amerikaanse datingsite OkCupid nam stelling. Het raadde gebruikers van Firefox af om de browser nog langer te gebruiken. Voordat bezoekers van de site daadwerkelijk op zoek kunnen gaan naar een romantische match krijgen zij een brief te zien.

Daarin staat onder andere: "Diegene die liefde ontkent en ellende, schaamte en frustratie verspreidt is onze vijand en die zien wij graag falen." En: "Politiek is normaal gesproken niet de zaak van een website, maar als meneer Eich zijn zin krijgt, is acht procent van de relaties waar wij zo hard voor gewerkt hebben om mogelijk te maken, straks illegaal."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden