Omstreden cyberwet VS mag er volgens de Senaat komen

Apple CEO Tim Cook is tegen de wet Beeld AP

De Amerikaanse Senaat heeft dinsdag (lokale tijd) een wetsvoorstel aangenomen dat de cyberveiligheid van het land zou moeten versterken. De Cybersecurity Information Sharing Act (CISA) machtigt de overheid om privégegevens en geheime bedrijfsgegevens te verzamelen om veiligheidsredenen.

De wet, waarover bijna zes jaar is gesteggeld, werd met 74 tegen 21 stemmen aangenomen in de Senaat. Grote spelers in de techwereld keren zich tegen de wet. Apple, Wikimedia, Drobox en Twitter vrezen dat de privacy van burgers wordt geschonden. De wet machtigt namelijk bedrijven om allerlei gegevens aan de overheid door te spelen, als zij hackers in hun nek horen hijgen.

Apple, in een statement: "Het vertrouwen van onze gebruikers betekent alles voor ons en we vinden dat veiligheid niet ten koste moet gaan van hun privacy." Amber Cottle, CEO bij Dropbox, tegen The Washington Post: "Het is belangrijk dat de publieke en private sector data delen over cyberdreiging. Maar dat moet de privacy van de gebruiker niet beperken."

Een groep hoogleraren van de Princeton Center for Information Technology Policy stuurde een open brief naar de Senaat, waarin de wetenschappers schrijven dat de wet de Freedom of Information Act ondermijnt. Zij riepen de Senaat op niet in te stemmen.

Volgens critici is de wet gewoon een omweggetje om aan privégegevens van burgers te komen, onder de vlag van het beschermen van bedrijven. Zo noemt Electronic Frontier Foundation, een internationale actiegroep voor internetrechten, de wet een stok voor de Amerikaanse overheid om zich tot een controlestaat te ontwikkelen. Volgens de organisatie is de wet een 'surveillancewet'.

Overdreven
Volgens Dianne Feinstein, vicepresident van het Senate Intelligence Committee dat de wet opstelde, is de tegenreactie overdreven. De wet stelt volgens haar alleen bedrijven in staat om informatie over cyberaanvallen met de overheid te delen en geen persoonlijke data.

"Een bank zal echt geen accountgegevens aan de overheid doorspelen. Nummers, adressen, wachtwoorden en creditkaartgegevens zijn niet gerelateerd aan een cyberaanval en zullen geanomiseerd worden", zei zij tegen The Washington Post.

Defensief
De wet machtigt bedrijven 'defensieve maatregelen' te nemen en dus informatie aan de overheid door te spelen. De maatregelen mogen geen 'substantiële schade' aanrichten. Wat dat precies inhoudt, staat niet in de wet.

De wet moet nu nog worden goedgekeurd in het Huis van Afgevaardigden en door president Barack Obama.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden