Interview

Omschakelen naar een huishouden zonder gas kan sneller en duurzamer

'Over krap drie jaar moeten er jaarlijks al 50.000 woningen van het gas afgehaald worden.' Beeld Hollandse Hoogte / Jordi Huisman
'Over krap drie jaar moeten er jaarlijks al 50.000 woningen van het gas afgehaald worden.'Beeld Hollandse Hoogte / Jordi Huisman

Bam Wonen-directeur Joost Nelis juicht de plannen toe om bestaande woningen energiezuiniger te maken. Maar er mag wel wat meer gas op.

Is een brommende, op gas gestookte cv-ketel aan het eind van zijn Latijn, vervang hem dan door een duurzame variant. Met dat plan hopen D66 en CDA bestaande woningen in een rapper tempo energiezuiniger te maken, zo kondigden ze gisteren aan. Directeur Joost Nelis van bouwbedrijf Bam Wonen juicht het voornemen toe. Sterker, dat verduurzamen mag zelfs een tandje harder. "Als je een cv-ketel vervangt door een warmtepomp, zet dan ook meteen wat zonnepanelen op dat dak."

Dat stapje extra is noodzakelijk, omdat het kabinet zich als doel heeft gesteld om over krap dertig jaar alle woningen van het gas af te halen. Om dat streven te halen, moeten er op termijn jaarlijks 200.000 woningen zo worden gerenoveerd dat bewoners bij een warme douche niet meer afhankelijk zijn van de cv-ketel, maar van een zonneboiler. Hun huis kunnen ze warm houden met een warmtepomp die koude lucht verwarmt. En koken doen ze tegen die tijd alleen op inductie.

Opgave

Maar zover is de markt nog lang niet, maant Nelis. "Nu worden er jaarlijks zo'n duizend bestaande woningen van het gas afgehaald. Maar we moeten over krap drie jaar al naar 50.000 per jaar. Waar ik bang voor ben is dat bouwbedrijven, beleggers, corporaties en netbeheerders maar niet aan de slag gaan." Eigenlijk verkeren marktpartijen al in een impasse, ziet hij. Woningcorporaties en beleggers halen hun huurwoningen zelden compleet van het gas af. Bouwbedrijven denken onvoldoende mee over duurzame oplossingen. En netbeheerders en energieleveranciers zijn zich nog niet compleet bewust van hun veranderende rol in een gasloos Nederland

Dus trok Nelis een jaar of vier geleden, hartje crisis, de stoute schoenen aan. Terwijl de meeste bouwbedrijven (waaronder ook Bam) met moeite het hoofd boven water wisten te houden, liet hij zijn medewerkers knutselen aan innovatieve bouwoplossingen. Zo bedachten ze daken, energiemodules en gevels om volledige woningen mee in te pakken en warm te houden.

Ondertussen ging Bam Wonen in gesprek met corporaties, gemeenten en netbeheerders, dacht het bedrijf mee over de aanpassing van de wetgeving om de verduurzaming te versnellen, zette het een fabriek op om de milieuvriendelijke prototypes op grote schaal te produceren en ontwikkelde het een robot om de renovatiepas te versnellen.

Miljoenen euro's gingen eraan op. Het resultaat: rijtjeswoningen zijn nu rendabel van het gas af te halen. Grote appartementencomplexen nog niet, daar moet nog ervaring mee worden opgedaan. Nelis: "Het was in het begin verschrikkelijk spannend. De eerste renovaties waren helemaal niet rendabel. Maar we wisten dat de vraag naar duurzame bouwproducten zou toenemen."

Niet voor ieder bouwbedrijf zijn zulke investeringen weggelegd, weet Nelis. Al helemaal niet tijdens de crisis. "Zie het zo: we hebben vast wat voorwerk gedaan voor kleine bouwbedrijven. Die kunnen op termijn bijvoorbeeld onze producten inkopen om zelf met dit type renovaties aan de slag te gaan."

Een manier voor Bam Wonen om uit de investeringskosten te komen dus? Absoluut niet, zegt Nelis stellig. "Wij zitten straks al snel vol. Zo groot zal de vraag uit de markt zijn. Geen enkel bedrijf kan deze aantallen in zijn eentje aan. Wij renoveren straks tweeduizend woningen per jaar. Wie doet die andere 198.000?"

Kostenplaatje

Ondanks de enorme vraag blijft het gros van de bouwbedrijven huiverig, ziet Nelis. Het leveren van innovatieve, duurzame bouwoplossingen betekent met de nieuwe regelgeving ook een langere garantieperiode. Soms wel van veertig jaar. "Werkt iets niet, dan moeten zij dat opknappen. Ik snap dat bedrijven het spannend vinden. Woningcorporaties en beleggers zijn gewend bij een renovatie vooral op de kosten te letten. Maar als ze in hun kostenplaatje na de renovatie rekening houden met de jarenlange garantie, hoeven bouwbedrijven niet alleen op prijs te concurreren. Dan hebben ze ruimte om met slimme oplossingen te komen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden