Omruilactie van Willem-Alexander euro's gestart

Beeld ANP

Vandaag is de Nationale Omruilactie gestart voor de allereerste officiële Willem-Alexander circulatie-euro's. Er zijn 10.000 euro sets door het Amsterdams MuntKantoor beschikbaar gesteld, die voor 3,88 euro kunnen worden omgeruild. De Nationale Omruilactie is vandaag begonnen nu het Ministerie van Financiën heeft bekendgemaakt dat de Euro's van Koning Willem-Alexander eind januari beschikbaar zullen zijn.

De acht munten hebben een totale waarde van Euro 3,88. De set bestaat uit 1, 2, 5, 10, 20 en 50 eurocent munten en de munten van 1 en 2 euro. Ze komen eind januari 2014 in omloop. Bijzonder is dat de munten van 1 en 2 cent alleen verkrijgbaar zijn in sets, en nooit in circulatie zullen komen.

Om in aanmerking te komen voor de complete sets kan vanaf vandaag worden ingeschreven. Op de speciale website www.nationale-omruilactie.nl/kwa kan elk huishouden één omruilverzoek indienen. Omdat er veel meer dan 10.000 inschrijvingen worden verwacht, zullen de 10.000 sets middels loting door de notaris worden toegewezen.

Omwisselen kost niets
Het omwisselen kost niets. De set kost Euro 3,88, maar bestaat dus uit alle munten van Koning Willem-Alexander met een totale waarde van Euro 3,88. Men kan de munten immers altijd gewoon gebruiken. De set kan alleen maar meer waard worden. Net als de Zalmset, die bij de introductie van de Koningin Beatrix Euro's werd gemaakt.

Het ontwerp is gemaakt door fotograaf Erwin Olaf. Het portret van Willem-Alexander op de munten is fors groter dan dat van prinses Beatrix. De euro's zullen vanaf eind januari in onze portemonnee verschijnen.

Op de nieuwe acht Willem-Alexander euro's is op de ene zijde het profiel van onze Koning Willem-Alexander naar rechts te zien, en op de andere zijde de vertrouwde afbeelding van de muntwaarde. Het gezicht van de koning bestaat uit vlakken. Het is gebaseerd op het verkavelde Nederlandse landschap. Het symboliseert tevens de diversiteit van de bevolking van ons land in de huidige tijd.

Koning kijkt naar rechts
Op de munt kijkt Willem-Alexander naar rechts, waar zijn moeder altijd naar links keek. Dat is gebruikelijk bij munten: de nieuwe koning of koningin kijkt de voorganger altijd recht aan. Na de invoering blijven de munten met koningin Beatrix overigens gewoon geldig.

Het Amsterdams MuntKantoor verkoopt munten en Herdenkingsuitgiften per post in Nederland. Door het uitgebreide wereldwijde netwerk, en 75 jaar ervaring in de muntenbranche, zijn zij in staat hun klanten te voorzien van het laatste muntennieuws.

De omruilactie kost in feite niets: men ruilt Euro 3,88 om voor 3,88 euro, munten die je immers altijd gewoon kan gebruiken. Inschrijven op www.nationale-omruilactie.nl kan vanaf vandaag. Er zijn 10.000 sets beschikbaar voor de Omruilactie. De complete set van acht Willem-Alexander Euro's 2014 zullen fraai verpakt zijn in een beschermende verpakking.

www.nationale-omruilactie.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden