Omroepplannen Dekker in gevaar

Staatssecretaris Sander Dekker (Cultuur en Wetenschap) tijdens het debat in de Eerste Kamer. Beeld ANP
Staatssecretaris Sander Dekker (Cultuur en Wetenschap) tijdens het debat in de Eerste Kamer.Beeld ANP

Het plan van staatssecretaris Sander Dekker (media) om de publieke omroep te reorganiseren wankelt. Hij kreeg gisteren in de Eerste Kamer voor zijn Mediawet alleen onomwonden steun van zijn eigen partij, de VVD. PvdA en GroenLinks zullen waarschijnlijk ook instemmen, maar voor een meerderheid moeten nog twee kritische partijen over de brug komen. Dekker deed dinsdagavond wel een aantal toezeggingen maar de sfeer is zodanig dat de senaat die zwart op wit wil, voordat de behandeling verder gaat. Dus is het beraad uitgesteld tot 1 maart.

Jelle Brandsma

Belangrijkste punt van kritiek is dat in de plannen van Dekker de politiek een aantal kopstukken in Hilversum kan benoemen. Onlangs parachuteerde Dekker zijn partijgenoot Bruno Bruins als voorzitter van de raad van toezicht van de NPO. Verschillende partijen verzochten Dekker om meer afstand te houden. "Hilversum is de baas over de media. Is Den Haag straks de baas over Hilversum", vroeg bijvoorbeeld D66-senator Paul Schnabel aan de staatssecretaris.

De onrust wordt versterkt doordat Dekker de macht van die NPO versterkt. Deze organisatie moet de koers uitzetten en het geld verdelen in Hilversum; geen coördinerende rol meer, maar een sturende taak. Het is niet de bedoeling dat de NPO zich ook met de journalistieke inhoud van programma's gaat bemoeien, zei Dekker. Maar de omroepverenigingen vrezen daar wel voor. Het brengen van amusement is geen taak meer van de publieke zenders, tot verdriet van senator Jan Nagel (50Plus): "Waarom moet André van Duin naar de commerciëlen."

Politieke kleur
Dekker zei dat Bruins is benoemd op advies van een onafhankelijke commissie en dat zijn politieke kleur geen rol speelde. Hij zegde toe dat hij met een voorstel komt om de raad van toezicht op een andere manier te benoemen, zodat de politiek op afstand staat. "Maar ik wil wel dat het alternatief beter is dan wat we nu doen", zei Dekker. Maar onder meer D66 wil een onmiddellijke wijziging: "Als de NPO meer moet doen, moet je ieder risico op een politieke benoeming vermijden", zei Schnabel. "U brengt uzelf in een onmogelijke positie."

De Eerste Kamer sprak met heimwee over de tijd dat er antennes op de daken stonden en het kijk- en luistergeld nog per acceptgiro werd overgemaakt. Het CDA vroeg zich bijvoorbeeld af voor welk probleem Dekker een oplossing zoekt. "De ervaring leert dat omroepen met hun tijd meegaan", zei senator Joop Atsma. Hij bekritiseerde de groeiende macht van de NPO en vindt dat omroepverenigingen autonoom moeten zijn, want zij vertegenwoordigen met hun leden de pluriformiteit van het bestel.

Dekker richtte dinsdagavond zijn antwoord vooral aan CDA, D66 en ChristenUnie. Die betwijfelen of het plan gaat werken. Dekker wees erop dat de omroepen journalistiek onafhankelijk blijven. Maar hij meent dat er te veel energie gaat zitten in het bestuur en dat gaat ten koste van creativiteit. "Er zijn te veel losse belangen. Er moet meer gedacht worden in het belang van het geheel."

Wat wil Dekker met de omroep?
De bedoeling dat de publieke omroep sterker wordt. Daarom moet er meer concurrentie komen, vindt staatssecretaris Dekker. De NPO gaat daarom beslissen of een programma van een omroepvereniging op de televisie komt. De NPO kan behalve van de omroepen ook programma's aankopen van andere producenten.

Sander Dekker vindt dat programma's nut moeten hebben: je moet er iets van opsteken. Een programma dat publiek geld kost, mag niet gewoon voor de lol zijn, vindt Dekker. Amusement kan wel dienen om kijkers te trekken naar informatie, cultuur en educatie. Want die laatste drie doelen, daar hoort het om te gaan in Hilversum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden