Omroepen willen greep op NOS verstevigen

Van onze mediaredactie

In het voorstel zal dat 'bestuur publieke omroep' (BPO) bestaan uit een voorzitter die door de Kroon is benoemd, de voorzitters van de acht omroepverenigingen en een vertegenwoordiger van de kleine zendgemachtigden zonder leden. In het NOS-bestuur nieuwe stijl zouden ook de regionale omroepen, de Wereldomroep en de radio en tvafdelingen van de NOS vertegenwoordigers moeten krijgen. Momenteel bestaat het NOS-bestuur naast voorzitter M. de Jong en vicevoorzitter A. van den Heuvel uit de voorzitters van de omroepverenigingen en vier Kroonleden.

De taken van de NOS worden in het voorstel-Van der Veer gesplitst en voor elk van die twee takenpakketten is een apart bestuur verantwoordelijk. De 'aanvullende taken' zouden moeten vallen onder een bestuur dat in zijn geheel wordt benoemd door de Kroon. Een van die bestuursleden zou zitting moeten krijgen in het nieuwe BPO. Dat vernieuwde NOS-bestuur moet de verantwoordelijkheid krijgen over de 'bij uitstek-taken' van de NOS en de gemeenschappelijke diensten.

Voor de beleidsvoorbereiding en de uitvoerende taken van het nieuwe NOS-bestuur moet er een 'coordinatie-orgaan publieke omroep' (CPO) komen, dat bestaat uit de bestuursvoorzitter en een vertegenwoordiger per net van de belangrijkste bespelers van de drie tv-netten. Dat coordinatie-orgaan moet vergaande bevoegheden krijgen op het terrein van de horizontale coordinatie van de drie publieke netten. Om dat overleg over de horizontale coordinatie, een over de hele week gelijksoortige programmering per net, zinvol en soepel te laten verlopen, moeten de bespelers van elk der netten hun werkzaamheden eerst onderling afstemmen. Daarvoor zouden zogenaamde 'net-stuurgroepen' in het leven moeten worden geroepen.

De omroepen reageren met hun voorstel op een eerder plan van NOS-voorzitter De Jong. Hij stelde enige maanden geleden voor het algemeen bestuur uit te breiden met een vertegenwoordiger van NOS-radio en televisie, een lid namens de kleine zendgemachtigden en zes Kroonleden.

Het voorstel-De Jong werd indertijd door tal van omroepen afgekeurd. Zij konden zich niet verenigen met een minderheidspositie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden