Omroepen strijden om zendtijd

Een omroep voor dier en milieu, homoseksuelen, nieuwe Nederlanders of 55-plussers. Dit zijn nog maar vier van de negen nieuwelingen die azen op zendtijd. De eerste heuvel die ze moeten nemen, is het werven van 50000 leden vóór 1 maart. Daarna is hun lot in handen van staatssecretaris Van der Laan (media). Zij kijkt vooral naar de vernieuwende bijdrage van de omroep. Is daar sprake van, dan krijgen ze de felbegeerde zendtijd.

De 55-plussers omroep Max en De Nieuwe Omroep (DNO), meer aandacht voor mondiale verhoudingen en mensenrechten, zijn de grootste kanshebbers. Max heeft de vereiste 50000 leden al binnen, DNO bijna. De overige zeven mogen alleen hopen op een wonder.

En zijn ze ook vernieuwend? Max-voorzitter Jan Slagter vindt van wel: ,,We willen echt niet terug naar de tijd van Swiebertje, maar mensen herkennen zich niet meer in de publieke omroepen. Die kopiëren steeds meer de commerciëlen. Met alle respect voor Linda de Mol, maar de tonnen die zij verdient besteden wij liever aan goeie Nederlandse dramaseries.''

In de strijd om leden wisselde de idealistische DNO recentelijk van voorzitter. Aad van den Heuvel maakte plaats voor de veel jongere (28) Anna Visser. ,,Aad wilde een voorzitter met een frisse blik die een jongere generatie aanspreekt'', aldus woordvoerder Yvonne Gispen. In 2000 deed DNO ook een poging om uitzendtijd te krijgen, maar die mislukte.

Voor 'dier, natuur en milieu' zijn er twee omroepen in wording: Nútopia en Dienamo. Ondanks de 7000 leden van dit moment weet voorzitter Niko Koffeman zeker dat Nútopia het redt. Hij rekent op de vier miljoen Nederlanders die lid zijn van een dier-, natuur- of milieuorganisatie. ,,Wij willen hun opvattingen vertalen in een dieren- en milieujournaal of een kookprogramma voor vegetariërs. Het is niet onze bedoeling dat iedereen in geitenwol gaat lopen.''

Nútopia en Dienamo zouden misschien het beste hun krachten kunnen bundelen maar dat ligt behoorlijk gevoelig. Volgens Koffeman wil 'groene stoorzender' Dienamo niet samenwerken. Dienamo-voorzitter Marjan Lambrecht legt uit waarom: ,,Nutopia is een grote leugenpartij. Koffeman zat eerst bij ons, maar wij hebben hem ontslagen omdat er niet met hem te werken viel. Dienamo was er dus eerst en nu heeft Koffeman deze coup gepleegd.'' Over het aantal leden maakt Lambrechts zich geen illusies: ,,Door alle negatieve publiciteit halen we allebei de 50000 leden niet meer.'' Dienamo is bezig met een proces tegen Nútopia.

Ook presentator Chiel Montagne doet met de 'Montagne Omroep Nederland' (MON) een gooi naar zendtijd. Hij wil vooral meer Nederlandstalige muziek op radio en tv. Meer dan 'we gaan op voor de 25000 leden' wil MON niet zeggen. Een presentator hebben ze in ieder geval al.

Het ministerie van OC & W laat weten dat zich nog vier andere geïnteresseerden hebben gemeld: Kater (voor kinderen, nu 150 leden), Nieuwe Nederlanders en een niet nader bekende homo-organisatie. Ook stichting Vrienden van Pim Fortuyn heeft zich gemeld. Het initiatief valt tot nu toe vooral op door verdeeldheid over de plannen en een gebrek aan kennis van de voorwaarden. Dat roept herinnneringen op aan een ander in Pims naam uitgevoerd initiatief.

Uiterlijk 1 januari 2005 beslist de staatssecretaris welke omroepen zendtijd krijgen. De gelukkigen zijn dan vanaf september 2005 twee uur per week op televisie te bewonderen en negenen half uur op de radio.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden