Omroepen 'pokeren' om tv-rechten WK-voetbal

De televisiekijker dreigt verstoken te blijven van de WK-kwalificatiewedstrijden die het Nederlands elftal in het buitenland speelt. De omroepen waarschuwen, maar het lijkt vooral pokerspel.

AMSTERDAM - Paniek in de huiskamers! De uitwedstrijden van het Nederlands elftal tijdens de WK-kwalificatie zullen niet worden uitgezonden in Nederland. Omroepen als SBS6, NOS en RTL vinden de tv-rechten veel te duur. Het Europese sportmarketingbureau Sportfive wil de zes uitwedstrijden, waarvoor het de rechten bezit, in één deal verkopen voor circa 6,5 miljoen euro. ,,Dat doen we niet'', roepen de omroepen. Moet de Oranjefan zich zorgen maken?

Natuurlijk niet, zegt hoogleraar sporteconomie Ruud Koning. ,,Het is gewoon de simpele wet van vraag en aanbod. Ze gaan nog een paar keer om tafel en komen er heus wel uit. Vooral SBS6, dat ook de thuiswedstrijden van Oranje uitzendt, wil heel graag. En dat sportmarketingbureau heeft ook geen keus. Ze kunnen het zich niet veroorloven om helemaal niets voor die rechten te vangen. Want naast SBS, NOS of RTL is er natuurlijk geen enkele zender geïnteresseerd in Armenië-Nederland.''

Er wordt gewoon poker gespeeld door SBS6 en Sportfive, denkt Koning. Door te roepen dat er desnoods helemaal niets wordt uitgezonden, probeert de omroep wat druk te zetten op Sportfive, om zo de prijs omlaag te krijgen.

De handel in tv-sportrechten is overigens een lucratieve onderneming. Bureaus als Sportfive sluiten contracten af met voetbalbonden, liefst voordat de loting voor een EK- of WK-kwalificatieronde plaatsvindt. De bonden krijgen daarvoor een vast bedrag. Na de loting hopen de sportmarketingbureaus hun slag te slaan. Want als je de Armeense bond een paar ton betaalt voor alle rechten op hun kwalificatiewedstrijden, dan is het mooi als je voor Armenië-Nederland alleen al vier keer zoveel kunt vragen.

Sterker nog: de invloed van machtige bureaus als Sportfive is zo groot dat zij de tv-rechten van volledige kwalificatie-poules in handen hebben. Sportfive heeft de rechten van alle Oranjetegenstanders en kan dus een packagedeal aanbieden met alle uitwedstrijden daarin. Want stel dat ze de wedstrijden afzonderlijk verkopen en Oranje plaatst zich voor het WK in Duitsland met nog twee wedstrijden te gaan? Dan kan Sportfive voor die laatste potjes nog slechts een fooitje vragen. Die pakketten zijn zo belangrijk, dat bureaus rechten van nationale elftallen onderling uitwisselen, om zo een volledige poule in handen te krijgen. 'Heb jij Oostenrijk? Dan krijg jij van mij Roemenië'. Kwartetten op hoog niveau.

Dat SBS6 het spel nu hoog speelt, komt omdat er haast geboden is. Ze wil de onderhandelingen snel afronden, want de eerste uitwedstrijd van Oranje, tegen Macedonië, is op 9 oktober. De reclameblokken voor die zendperiode gaan binnenkort de verkoop in. En met Oranje op het programma, kan het tarief worden opgeschroefd. Hoe langer de deal uitblijft, hoe moeilijker het wordt voor SBS om die eerste wedstrijd terug te verdienen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden