Omroepen gaan file-lezen

Iedere automobilist kent ze: de Lekbrug bij Vianen, het knooppunt Everdingen, het Prins Clausplein. Het zijn befaamde plekken waar de Nederlandse snelwegen regelmatig verstopt raken.

De ANWB-presentatoren van de verkeersinformatiedienst houden de luisteraars van zestien radiozenders dagelijks op de hoogte van de actuele situatie op de weg. Een drukke ochtendspits, verkeerscontroles, of een gekantelde vrachtwagen, het zijn altijd de vertrouwde stemmen van nieuwslezers als Mila Schimmel en Wendy Duivenvoorde die de automobilist behoeden voor of voorbereiden op lange wachttijden.

Toch zullen de presentatoren vanaf 1 april minder vaak op de zender zijn, want de ANWB moet flink bezuinigen. De organisatie blijft het file-nieuws nog wel aan alle radiostations leveren, maar de nieuwslezers zijn niet langer te horen bij de regionale omroepen en commerciële kanalen als 'Sky Radio' en 'Radio 10 Gold'. Ook radiomakers van de de publieke zenders moeten 's nachts voortaan zelf de files voorlezen.

“Natuurlijk kan een presentator zelf de file-informatie brengen“, stelt ANWB-woordvoerder Arnoud Broekhuis. “De interactie tussen onze mensen en de presentatoren is echter van toegevoegde waarde. Die gaat nu gedeeltelijk verdwijnen.“ Broekhuis voegt eraan toe dat vooral de commerciële radiostations inmiddels aan zo'n strak format moeten voldoen, dat nog maar weinig ruimte is voor een losse opmerking of vraag. Dat geldt echter niet voor Radio 1, 2, 4 en 3FM, waar de persoonlijke noot van de verkeersinformatie-presentatoren juist gewaardeerd wordt door de dj's en de luisteraars.

Hoe ervaren de ANWB-sterren eigenlijk zelf hun dagelijkse rol in de radioprogramma's? Genieten ze van alle aandacht voor hun persoonlijke leven of balen ze regelmatig van de flauwe grappen en opmerkingen? Zowel Schimmel als Duivenvoorde presenteert al vijf jaar de verkeersinformatie.

“Ik vind het vaak niet prettig als programmamakers allerlei vragen over mijn privé-leven stellen“, zegt Schimmel. “Bij 3FM gebeurt dat wel. Als ik in een vrolijke bui ben, is er niets aan de hand en anders wordt het een soort toneelstukje.“ De presentatrice vergeet niet snel hoe dj Ruud de Wild -in zijn dagelijkse middagprogramma- constant door haar file-nieuws heen boerde. “Het was op dat moment erg druk op de weg en ik mocht niet in de lach te schieten. Als er een ernstig ongeluk is gebeurd, moet ik dat natuurlijk wel serieus brengen.“

Schimmel vreesde aanvankelijk dat deejay Giel Beelen net zo zou gaan klieren als De Wild, maar hij stelt zich iets tammer op. “Natuurlijk word ik wel eens ontvangen met gehinnik, omdat mijn achternaam Schimmel is. Prima, geen punt. Beelen ziet het verkeersnieuws echter wel als een relevant onderdeeltje van het programma.“

Duivenvoorde geniet juist van het contact met 3FM-dj's Claudia de Breij, Gerard Ekdom en Giel Beelen: “Ik hou wel van een beetje gekkenpraat. Het is belangrijk om de sfeer van een programma aan te voelen. Ik flap er makkelijk iets uit, maar het is niet goed om altijd op die jolige stoel te willen zitten. Daar ben ik ook wel eens voor op het matje geroepen.“

Schimmel is in haar element als ze nauw kan samenwerken met de redactie van bijvoorbeeld Radio Noord-Holland. “Dan tast de presentator eerst even af hoe druk het is op de weg. En een kwartier later begint hij dan met een vraag over de stand van zaken op de A10, omdat hij weet dat het daar hommeles is“, vertelt ze. “Als er in hun regio een vrachtwagen kantelt, kan de verslaggever snel ter plaatse zijn. De wisselwerking die dan ontstaat, is erg leuk.“ Het is een voorbeeld van een live-presentatie die binnenkort niet meer te horen zal zijn. De regionale omroepen gaan de berichten immers zelf voorlezen.

De ANWB-presentatoren beantwoorden nu nog regelmatig vragen. Bijvoorbeeld over de drukte op de Duitse wegen als iedereen massaal op wintersport gaat. “Dan moet ik de knelpunten paraat hebben“, zegt Schimmel. Gelukkig verdwijnt niet alle interactie met luisteraars. En files? Files zullen nooit verdwijnen.Renske Huysing

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden