Omroepbonzen slachten ikoon van publiek bestel

Eindelijk werkt de publieke omroep succesvol samen, in 'Netwerk'. En dan willen de omroepbonzen een eind maken aan dit kijkcijferkanon.

De foto uit 1996 lijkt op een doorsnee-kiekje, maar het beeld verdient in het Omroepmuseum een ereplaats.

Eindredacteuren Fons de Poel van KRO's 'Brandpunt', Cees Labeur van NCRV's 'Hier en Nu' en Cees van der Wel van Avro's 'Televizier Magazine' zitten om een tafeltje in het tuinhuis van NCRV-presentator Aart Zeeman. Daar proberen zij te doen wat bij hun omroepen lang onmogelijk leek: samenwerken. Zij besluiten de eigen heilige huisjes omver te halen en richten een gezamenlijk actualiteitenprograma op: 'Netwerk'. Al zeven jaar is 'Netwerk' zes dagen per week te zien op prime-time op Nederland 1. Recente cijfers van de Dienst Kijk en Luisteronderzoek laten zien dat 'Netwerk' de best bekeken en hoogst gewaardeerde actualiteitenrubriek van de Nederlandse televisie is. Met bijna 900000 kijkers scoort 'Netwerk' beter dan 'Nova' op Nederland 3. 'Netwerk' is daarmee een van de kijkcijferkanonnen van Nederland 1.

Na zeven jaar kennen Avro, KRO en NCRV elkaars afwegingen. Bij nieuws worden razendsnel teams geformeerd. Sinds de verhuizing naar het nieuwe gebouw in 2000 is de afstand tussen de redacties geslonken tot één trap en vijf meter lopen. En als het aan de redacties ligt, gaan ze binnenkort op één werkvloer zitten.

In plaats van dit programma te koesteren en te versterken, dreigt 'Netwerk' door hogere omroeppolitiek vleugellam te worden. Alsof de makers van 'Netwerk' poppetjes zijn die achteloos verschoven kunnen worden. Wel eens gehoord van loyaliteit aan en toewijding voor een programma?

Een bliksemenquête van de Nederlandse Vereniging van Journalisten heeft uitgewezen dat honderd procent van de 'Netwerk'-redactie tegen de uitruil is. Een driekwart van de EO-redactie wil helemaal niet naar 'Netwerk'. Hoe denkt de omroepleiding daarmee om te gaan? Hoe kun je zonder draagvlak op de werkvloer samenwerking en vertrouwen afdwingen? Dreigen met ontslag, zoals KRO-voorzitter Slangen indirect heeft gedaan, werkt natuurlijk alleen contraproductief. Ook 'TweeVandaag', het kijkcijferkanon op Nederland 2, zal beschadigd raken. Het is allerminst zeker dat de Avro gaat toetreden. En dan hebben we het maar niet over alle extra kosten die gemaakt moeten worden, die in tijden van omroepbezuinigingen amper te verdedigen zijn.

'Netwerk' is al lang niet meer de rubriek van 'het eentonig wordende gehijg en gedamp', zoals Trouw maandag nogal kwaadaardig schreef. En 'Netwerk' heeft de EO ook niet melaats verklaard. Maar 'Netwerk' verdient het om in rust en zekerheid zijn positie verder te verstevigen. Zodat de foto van de drie eindredacteuren in het tuinhuis nog lang de omroepbestuurders kan inspireren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden